Recull d'articles Social TIC :: Nous recursos tecnològics per a la transformació social

Des del desdelamina.net, donàvem per finalitzat el curs 2016-2017 amb un recull d'articles que ens presentaven iniciatives tecnològiques com a motors de transformació de la societat. Sota el nom "Social TIC", aquest petit monogràfic ens obria la porta a algunes eines i recursos que podem trobar a la xarxa i que són ja impulsors del canvi social i digital.

     

      

 

"El costat més lluminós de la força" és el títol que rebia el primer dels articles Social TIC. En Xavi Capdevila ens parlava en ell sobre la importància d'escollir conscientment la tecnologia que volem utilitzar: "La tria tecnològica no és neutra. Determinar en quina societat digitalitzada viurem depèn de nosaltres i de les opcions tecnològiques que fem."

Així, ens introduïa conceptes com el software lliure, la democratització del hardware, la reutilització d'aparells electrònics o la gestió d'internet.

Una de les propostes tecnològiques que presentàvem al Social TIC és LaT, un laboratori de iniciatives tecnològiques per a la transformació social. El projecte es defineix com "un ateneu d'experimentació de tecnopolítiques pel bé comú".

Aquest laboratori vol ser un catalitzador de projectes i comunitats d’aprenentatge, recerca, desenvolupament i prototipat tecnològic orientats a la transformació social.

 

      

 

"The Things Network" se'ns presentava com una xarxa oberta, lliure i comunitària en un context on la presència de les "coses" a l'Internet és cada vegada més palpable.

La iniciativa pretén crear un espai de confiança on les dades i la intimitat de les persones usuàries no quedin vulnerables.

 

                  

El monogràfic Social TIC quedava completat amb l'article elaborat per l'Albert Cañigueral, connector de OuiShare a Espanya i Amèrica Llatina. En ell, ens parlava de la importància de confiar en la societat i en l'economia digital.

D'aquesta manera, introduïa les bases per generar transparència a través de les plataformes de la xarxa: "Ser capaços de generar confiança entre desconeguts canvia les regles del joc en la societat."

 

      

_varis

_varis

Abans de comentar...

L'espai per als comentaris als articles publicats és un espai per a la discussió, raonament i reflexió dels temes tractats en el mateix article. Agraïm que estiguin escrits correctament i no es permet l'ús indiscriminat de les majúscules o del anomenat llenguatge SMS.

No hi ha espai per a les faltes de respecte, insults i/o descalificacions gratuïtes

Per a comentar cal fer servir una adreça de correu electrònic vàlida, (que no serà publicada, però pot servir per posar-nos en contacte). Si aquesta adreça és incorrecta o falsa els teus comentaris seran esborrats.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.