Vés al contingut
x

MAPA SENSIBLE :: CSMA i CSMIJ del barri de La Mina

24 abril 2013

Perquè els mapes només tenen una petita llegenda a un costat i necessitem més fites que ens serveixin de guia, hem decidit fer un relat de les entitats i serveis del barri que ens acompanyen en la nostra travessia. En Marco ens realitza aquest mapa sensible on poder trobar els punts cardinals.

En aquesta ocasió ens hem anat a trobar amb el CSMA i el CSMIJ del barri de La Mina.

Surto de la reunió d’equip del desdelamina.net i el Punt Òmnia per dirigir-me a la visita amb en Pedro Lorente, psicòleg clínic del CSMA i CSMIJ del barri de La Mina. A l’entrada em trobo amb el punt d’informació, hi ha cua i espero el meu torn, quan demano per Pedro Lorente m’indiquen que es troba a la tercera planta. Pujo les escales i espero fins que surt a rebre’m.
 

Quan en Pedro Lorente surt es dirigeix a mi dient-me que perquè no havia picat abans a la porta, resulta que no volia molestar, però em va agradar el detall, ja que va ser una bona manera de trencar el gel. Entrem a una de les consultes i ens assentem un davant de l’altre, al cap d’una estona se’ns afegeix a la conversa, Silvia Suarez, resident de medicina de famílies. Ella es va mostrar interessada de participar-ne, tot i que la cita es va centrar en el que deia Pedro Lorente. Tant ella com jo vam agafar un paper de receptors d’informació, ella confirmava algunes dades que ell deia i jo preguntava segons anava avançant l’entrevista.

Començant amb l’entrevista, en Pedro Lorente va explicar-me que es trobaven en una situació de canvi, pel que fa al organigrama del centre. Va donar-me les dades del recurs, així com objectius, activitats i finançament. CSMIJ significa Centre de Salut Mental d’Infancia i Adolescencia, CSMA és Centre de Salut Mental d’Adults.

Al CAP del barri de La Mina es troben els dos centres i la seva tasca és donar assistència, prevenció i rehabilitació als pacients amb alguna malaltia mental. En Pedro m’explica l’importància de consultar amb d’altres professionals alguns casos i per això veiem que en la seva tasca, com en la dels altres professionals que hi treballen, hi ha espais d’interconsulta per així, poder veure la realitat des de diferents punts de vista. La identitat de les persones no es comenta, degut al secret professional i per conservar la intimitat de les persones.

 

De seguida que vam poder vam començar a parlar del seu punt de vista sobre el barri i del seu treball al llarg de la seva vida professional.  Així doncs, el que primer vull destacar és que en Pedro Lorente fou un dels primers professionals en el camp de la salut que va apostar per donar assistència a persones que patien drogodependència.

Pedro porta molts anys exercint de psicòleg i gran quantitat d’aquests al barri, així com 36 anys. Una qüestió molt destacable d’aquesta persona i alhora molt particular és que no vol lloances, tot i haver rebut més d’un premi i elogis vàris; quan relata l’experiència no s’atribueix mai el mèrit, sinó que dóna el merit a la institució i a les persones que hi treballen. Una altra característica és que li agrada explicar “batalletes” de les seves experiències, cosa que en alguns moments et desvia del que pretens saber. No obstant, té l’habilitat de posar-ho d’exemple i retornar-te una resposta original al que li preguntes.

En Pedro Lorente destaca la importància de la col·laboració entre les diferents entitats que comparteixen un territori. El podem veure present en activitats de Ràdio La Mina, el Grupo Unión, l’Associació de veïns i veïnes del barri i, també, és un dels tres homes que són part de l’associació de Dones Adrianes. No és quelcom comú veure homes en associacions de dones, no obstant, això ens dóna pistes de la persona que és en Pedro Lorente.

 

 

Quan parlem del barri, recorda el passat i temps millors que els d’ara. Pensa que dins del barri hi ha uns codis diferents als comuns, que no són dolents però que en alguns casos compliquen la convivència i, pel que fa a la seva feina, l’assistència. Destaca la forma de funcionar del barri, ja que és molt tribal, molt antiga i d’aquesta manera és un barri bastant cohesionat, diriem que sembla un poble en alguns comportaments de la gent.

No obstant, troba que hi ha un cert estancament a l’hora d’evolucionar, tenen un ritme més lent i això ajuda a la creació d’estereotips del barri. És un barri on predomina l’ètnia gitana sobre la paia, subratlla que no és cap inconvenient, sinó que l’inconvenient es troba en la poca coordinació entre entitats i la falta de participació en aquestes.

Per acabar, la frase que destaca es basa en la recerca de la felicitat i diu; “és important no perdre la il·lusió, treballar i ser constant, ja que el que fem té algun sentit i cal ser optimista”. Per tant, jo destacaria d’en Pedro després d’un parell de trobades el seu esperit lluitador i de caire social, per la qual cosa, sempre intenta participar encara que no sigui de forma directa, en els projectes del barri que se li proposen.

<p>Adreça: Plaça Maria Àngels Rosell Simplicio</p>
<p>Telèfon: 933 812 846</p>
<p>Fax: 933 812 141</p>
<p>Correu electrònic: <a href="csmalamina@parcdesalutmar.cat">csmalamina@parcdesalutmar.cat</a></p>
<p>Descripció del servei: Centre de Salut Mental d’Infància i Joventut i Centre de Salut Mental d’Adults. </p>

Éste vuestro "Mapa Sensible" lleva buen paso y camino.

Primero con "La Radio" y su Martín de toda la vida y, en esta tercera entrega, con el CSMA i el CSMIJ del barri de La Mina y su Pedro Lorente, vaso comunicante de vida y entusiasmo para el barrio, su gente y sus amigos comprometidos en la faena (de vivir y esa animosa forma dar vida).

Me figuro que la MEMORIA VIVA de tantos años del CSMA i el CSMIJ del barri de La Mina estará hecha hasta día de hoy y -por si no lo estuviere- a su gente hay que decirles: por vosotros y por los demás tenéis que dejar amplia memoria de lo que ha sido y sigue siendo (a pesar de los recortes y demás) vuestro quehacer compartido. Es el resultado VIVO de un compromiso con las personas. Esto no se paga con nada, osea, sí, correspondiendo. Un abrazo, Pedro, para tí  todo lo que tú y tus compañeros representáis.

Me ha parecido muy interesante esta noticia, he de decir que me ha llamado la atención porque estoy realizando un trabajo en la universidad sobre CSMIJ.

Me ha parecido muy interesante el apartado que explica que Pedro Lorente expresa que es importante consultar a otros profesionales para ver otros puntos de vista. Hace una semana visité un CSMIJ y también hacía énfasis en esta idea, de la valoración de un mismo caso por profesionales de diferentes ámbitos, para juntos estudiar el caso. Pienso que es importante tener esta visión plural, y poder estudiar los casos detenidamente, y además de trabajar con la persona también con el entorno.

Hoy día, se está trabajando mucho de esta manera multidisciplinar y están saliendo muchos proyectos que trabajan en esta dirección.

Adjunto un enlace sobre una noticia de unas Jornadas de Salud Mental de Sabadell, en las que participan un equipo multidisciplinar de enfermeros/as, psicólogos/as, entre otros, y tienen el objetivo de acercar la salud mental a las personas y eliminar el estigma que padecen. El lema de la jornada es “no soy un enfermedad, soy una persona”.

http://www.isabadell.cat/2012/05/no-soc-una-malaltia-soc-una-persona/

Por otra parte, en referente a la noticia de“MAPA SENSIBLE: CSMA i CSMIJ del barri de La Mina” me ha parecido curioso el apartado donde se explica que Pedro Lorente comenta que el barrio de la Mina en ocasiones parece un pueblo, por algunos comportamientos de la gente. En mi experiencia en el barrio he de decir que a mí también me lo pareció, en el sentido que la gente en la calle era comunicativa, los vecinos se conocían y hablaban. El día que fuimos de excursión por el barrio, muchas personas nos sonreían al vernos pasar, las personas eran comunicativas y agradables. Al contrario que en muchas ocasiones, pasa con las grandes ciudades, que quizá los vecinos ni se saludan. Y haciendo una visión distinta, pienso que existen pueblos pequeños que manifiestan menos relaciones comunicativas que el barrio de la Mina.

Finalmente destacar la frase la “és important no perdre la il·lusió, treballar i ser constant, ja que el que fem té algun sentit i cal ser optimista”.

Creo que es importante ir en este camino, ya que la ilusión es un motor que pone en marcha grandes iniciativas.

Afegeix un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.