Acomiadem satisfetes la cinquena edició del projecte Identitats i Miralls

Una nova edició i novament, la sensació d'haver après i d'haver viscut amb les nostres participants. El projecte Identitats i Miralls tanca la seva temporada, i ja en van cinc!

 

      

 

Cinc trobades al barri, sis sessions amb col·lectius i moltes conclusions. Aquestes són algunes de les valoracions quantitatives que podem fer de la cinquena edició del projecte Identitats i Miralls. Sobre les qualitatives, les participants en tenen molt a dir. I així ho anat fent al llarg de l'experiència en el bloc d'aquest aprenentatge i servei.

L'arrencada iniciava durant el mes d'abril. Després d'una primera sessió de presentació a la Facultat de Treball Social de la Universitat de Barcelona, les participants escollides aterraven a La Mina amb un nou repte entre les mans: analitzar el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de les identitats col·lectives i individuals.

La sessió de formació ja va suscitar les primeres impressions i el retorn de la jornada no va trigar en arribar. Les vivències del grup del matí i les sensacions del grup de la tarda es comparaven amb el despertar de la primavera al barri.

 

      

 

La primera sessió l'encetaven entre nervis i motivació. El grup del matí, format per l'Ainara, la Laura i l'Emilio, es trobava amb dues periodistes i dos educadors de la PES La Mina – Salesians Sant Jordi. Les notícies a comentar i les opinions van ser ben diferents amb cadascun dels col·lectius, i aquests primers encontres van servir per ubicar-se i carregar el cap de noves idees.

Per la seva banda, la Teresa, la Luisa i el Jorge, el grup de l'espai de la tarda, informaven de la seva "petita experiència a un gran barri". Ells es trobaven amb treballadores de la biblioteca de La Mina i amb dos professionals de la comunicació. L'aprenentatge, asseguraven, va ser recríproc.

 

      

 

Les experiències continuàven pels nostres estudiants. La UEC i el projecte materno-infantil van ser els col·lectius amb què es van trobar el grup de l'Emilio, la Laura i l'Ainara. Les expectatives i la il·lusió els van acompanyar al llarg de les dues sessions. La metodologia, però, va ser diferent en cada cas i els resultats, també!

Tres membres del Consell Editorial del desdelamina.net i el grup de dones Les Adrianes van ser els protagonistes de les dues sessions següents de la Teresa, la Luisa i el Jorge. L'anàlisi crític i el treball en comunitat van ser alguns dels aspectes que més van resaltar.

 

      

 

Les darreres sessions amb els col·lectius van arribar massa aviat. Així ho entenien també l'Emilio, la Laura i l'Ainara. En aquesta última trobada, es van veure amb el director del Casal Cívic La Mina i amb dos educadors de carrer. I sembla que es van sentir força còmodes: "Haguéssim estat hores parlant amb en Daniel, ens ha explicat moltes coses molt interessants, parlat d’històries de vida i més, que ens fan pensar i reflexionar i, una vegada més, sortim del barri de La Mina entenent molt més la seva realitat i com la viuen i senten els seus habitants."

La cultura gitana es va tractar a fons en les dues sessions últimes que van viure la Luisa, el Jorge i la Teresa. El Centre Cultural Gitano i un grup de joves i adolescents del Centre Obert Pes La Mina – Salesians Sant Jordi van ser els col·lectius escollits.

 

      

 

Tota aquesta feina va quedar resumida en la sessió de valoració. Professores, participants i educadors del projecte vam avaluar aquesta cinquena edició del projecte Identitats i Miralls. Sota la lupa de la crítica i del interrogant, vam compartir les darreres expresssions d'una experiència que ens ha tornat a deixar molts aprenentatges.

 

      

 

      

 

Les nostres estudiants ho feien públic, a més, en el darrer article del bloc. L’Emilio, l’Ainara i la Laura ens parlen en ell d’experiència positiva, de nou repte i dels mitjans de comunicació sota el títol “Un plaer”. I la Teresa, la Luisa i el Jorge ens convidaven a la reflexió i a conèixer el barri de fons, en primera persona, deixant de banda els estereotips i les idees preconcebudes.

 

      

 

Els darrers moments d'aquest camí els vam compartir a la universitat, amb les presentacions de les estudiants sobre el propi projecte. Va ser una jornada interessant i de profit i a canvi, nosaltres els vam poder oferir un petit retorn del seu esforç i compromís: un vídeo que resumeix el que elles s'enduen de l'experiència.