25N – Les eleccions al Parlament de Catalunya, mirades des de La Mina

El proper diumenge dia 25 de Novembre, les persones censades a Catalunya podran exercir el seu dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya. Uns dies abans, Radio La Mina i desdelamina.net aporten una mica d'informació al barri davant d'aquesta cita

Aquestes son unes eleccions anticipades, convocades per l'actual President de la Generalitat de Catalunya pocs dies després de la multitudinària manifestació de l'onze de setembre. Artur Mas, va argumentar la decissió d'avançar les eleccions gairebé dos anys, com a mesura excepcional de resposta al rebuig, des del govern espanyol, a la seva proposta de pacte fiscal. D'aquesta forma, l'actual legislatura ha estat la més curta des de la reinstauració de la democràcia.

Així doncs, el diumenge 25 de Novembre és jornada electoral a Catalunya, on es decidirà la composició del Parlament de Catalunya que, per a la demarcació de Barcelona, s'elegirà d'entre les 16 candidatures proclamades per la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

D'aquestes 16 candidatures, Barcelona escollirà 85 diputats i diputades dels 135 que composen el Parlament de Catalunya.

En la pàgina web d'aquestes eleccions podeu trobar el detall de les llistes de totes les candidatures que es trobaran a les butlletes que hi haurà en els colegis electorals el proper diumenge.

 

Les eleccions a la xarxa: eines i utilitats

En els mitjans tradicionals (premsa, radio, televisió) la presència de les candidatures, tot i els espais gratuïts de propaganda electoral, sovint es limiten a aquells partits que tenen representació parlamentaria en la legislatura actual  als que s'afegeixen aquelles formacions que,  ens els sondejos previs, aparèixen amb alguna probabilitat d'obtenir algún escó.

I és a la xarxa, i també a la carretera i a les bústies de casa, on les formacions polítiques miren de captar vots dels electors. La web ens permet consultar els programes electorals dels diferents partits i la informació que les formacion polítiques generen, però tambe ens permet ampliar aquesta informació amb continguts generats per altres, comparar fons, cercar en hemeroteques i cada vegada més, la web ens serveix per a monitoritzar i fer seguiment de l'acció política dels partits.

 

Alguns exemples per aquestes eleccions:

> Evolució de la intenció de vot publicat per el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

> Televisió de Catalunya, TV3, ha publicat un comparador de programes electorals dels 7 partits amb representació parlamentaria.

> En Dario Castañé, del Partit Pirata de Catalunya (una formació que usa de forma extensiva la xarxa) ha publicat un recull de totes les candidatures a la pàgina www.socvot.com

> També en Antoni Gutièrrez-Rubí ens facilita la cerca publicant un recull dels recursos TIC d'alguns dels partits que es presenten a aquestes eleccions autonòmiques.

> Elecciones.es ens proposa un exercici per identificar el nostre nivell de proximitat amb les propostes dels diferents partits (amb representació parlamentària), a partir de 5 qüestions prèvies basades en el debat sobiranista, hit-parade de l'esfera política i mediàtica dels darrers mesos (Independència, Més Autonomia, Estat Actual, Menys autonomia, Centralisme)

 

Les eleccions autonòmiques a twitter

Amb diferents intensitats, les formacions polítiques han anat incorporant els social media en les seves campanyes electorals. Per a seguir-ne les seves piulades, algunes de les etiquetes generades durant la campanya son:

#25N #eleccions2012 #debatTv3

#totsambelpresident #noupais

#hovolemtot #eslhoradelpoble #itantsipodem

#juntssumem #juntossumamos

#mejorunidos #somgarantia

……..

i les seves corresponents contra-etiquetes

 

Proliferen en aquesta campanya les visualitzacions de dades extretes de twitter, que permeten fer un seguiment diferent del procés electoral.

> Així trobem el tuitòmetre de Vilaweb que mostra l'evolució diària de les piulades des dels comptes oficials dels partits. 

> Un altre tuitòmetre, més complert, a la web del Canal 324, que permet seguir en una línia de temps i per partit, els temes més piulats.

> També el diari ARA segueix la campanya a twitter visualitzant l'evolució del nombre de seguidors dels comptes dels candidats a la presidència

i encara una altra visualització a eleccions25n.cat, que fa un rànquing dels candidats segons el nombre de mencions que reben

 

El al barri de La Mina

Des del barri de la Mina pararem atenció als temes que ens han preocupat i ocupat durant els darrers temps. Qüestions que continuaran essent motiu de seguiment des d'aquest mitjà, posant l'atenció en les propostes del partits polítics i en les seves accions un cop configurat el parlament.

Per el barri serà important saber que passarà amb:

> El Pla de Transformació del barri, prorrogat fins el 2015, i els reallotjaments dels veïns afectats per les reformes urbanístiques,  temes que haurà de gestionar el nou govern. 

> La construcció del nou Centre d'Atenció Primaria (CAP) del barri, obres que tenen prevista la seva finalització per l'any 2014 i les repercusions de les ajustaments pressupostàris en l'atenció sanitària.

> Les retallades en polítiques educatives, que ja van afectar al barri amb el tancament del batxillerat al IES Fòrum 2004

> El model i els plans de dinamització econòmica i els seus efectes sobre el territori, presentats recentment amb el projecte Barcelona KEY

I les temàtiques de fons que constitueixen el pla estratègic de la Plataforma d'Entitats i Veïns de La Mina: La droga i la seva influència en el barri, l'ús dels espais públics i el civisme, l'educació (tant la escolar com la no escolar), i l'habitatge i la qüestió dels reallotjaments.

 

Els agents del barri estan actius de cara al , com demostra el programa La Punta del Iceberg de Radio La Mina que ens donarà la oportunitat de conèixer de mà d'alguns dels partits,  quines son les seves propostes per el barri, en el debat electoral que es farà 3 dies abans de les eleccions i que es podrà seguir en directe per la web de desdelaminaTV

 

La imatge de portada és extreta del tuitòmetre de vilaweb.cat i les fotos que acompanyen l'article son de Maria Rosa Ferre, Visual Panic, Steve Garfield respectivament i estan publicades als seus flickrs.