“Así va el barrio” :: 08/05/2006

Txell i Gerardo, ha estat un plaer treballar amb vosaltres i esperem poder continuar en contacte. Bona sort.

Ja fa bastants anys que la Plataforma va néixer al nostre barri com la necessitat de molts veïns d’anar junts davant dels nous reptes que el Pla de Transformació de La Mina ens plantejava.

En gairebé tres dècades d’història de La Mina, els veïns n’havíem passat de tots els colors. Se’ns havien fet moltes promeses i molts plans per “arreglar el barri”, i tots havien fracassat o per manca de diners o per manca de voluntat política per dur-los a terme.

L’any 2000, amb tot els projectes del Fòrum 2004, La Mina va tenir una oportunitat única i es va crear el Consorci de La Mina (format per la Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Adrià).

Moltes de les entitats del barri i veïns a nivell personal, vam creure que aquesta oportunitat no es podia desaprofitar i vam crear la Plataforma. Hi havia molta feina i qui més qui menys no disposava de prou temps per a dedicar-s’hi. Per això vam demanar dues persones (als que anomenem “els tècnics”) que ens ajudessin. Aquestes dues persones van ser la Txell i el Gerardo, que han passat gairebé sis anys treballant per la Plataforma.

Ara aquests dos tècnics ens deixen i se’n van a treballar a un altre lloc. Els de la Plataforma no ho volíem, perquè n’estàvem molt contents de la seva feina feta. Però, vam haver de respectar la seva voluntat (com no podia ser d’una altra manera).

Ja tenim els dos nous tècnics que els substituiran, i, a nivell intern ja els hem fet el comiat en la darrera assemblea el passat dijous. Però avui els hi hem demanat, que vinguin a acomiadar-se de la gent del barri al nostre programa de ràdio La Mina, “Así va el Barrio”.

Així que, benvinguts, Txell i Gerardo. Després de tantes i tantes hores de feina al nostre barri:

Durant el temps que heu treballat a la Plataforma segur que heu passat moments molt bons i d’altres bastant difícils. Què és el que més us ha agradat de treballar a la plataforma?

– El bon treball professional, malgrat haver de tractar tota mena de temes urbanístics i socials.

– El bon clima creat i les bones relacions humanes dintre de la Plataforma.

– Que la gent ha acceptat les nostres limitacions i sempre ens ha ofert la seva ajuda.

Quines penseu que són les principals oportunitats que té ara el barri de La Mina?

РLa mateixa exist̬ncia del Consorci.

– Els nous equipaments pel barri.

– Els nous transports que passaran pel barri.

– La implicació de molts veïns en el procés de transformació.

A tots ens agradaria que aquest procés acabi bé. Però no està tot garantit. Quines són les principals dificultats que creieu que poden entorpir el pla de transformació?

– Que l’administració moltes vegades no analitza massa les causes dels problemes, sinó com paliar els efectes.

– Que fa falta més il·lusió col·lectiva. Massa coses van a remolc.

– Que la gent es cansa quan els processos són tan llargs.

Aquest cap de setmana han vingut una vintena de nois i noies de Madrid a conèixer el barri de La Mina i els seus projectes. I, evidentment, no són els únics que venen o pregunten. Quins són els valors de la plataforma que es poden “exportar” a d’altres col·lectius veïnals?

– En general els moviments socials són molt locals i parcials. No hi ha més que veure la quantitat de plataformes noves per problemes locals i concrets i la seva falta de visió global de la jugada. Per exemple, a Barcelona podem veure ara mateix aquest fenomen. Més de deu plataformes veïnals, que no se senten representades ni pels polítics ni per les AA.VV., ni per la FAVB i creen les seves pròpies organitzacions locals i heterogènies. Per exemple, la del AVE pel litoral, la de la Vall d’Hebron contra la narcosala, la dels damnificats del Carmel, les dues del Raval, la del Guinardó, la d’Horta-Parc de l’Amistat, la dels Tres Turons, la del Forat de la Vergonya, la de Salvem Vallcarca, la del Soterrament de les vies a Sants, etc..

En canvi la Plataforma de la Mina Té una visió global de la transformació del barri que és novetat respecte a les altres.

– A la nostra Plataforma existeix una diversitat que la fa molt més original i creativa que les altres. Això interessa a molta gent.

– La manera assembleària de funcionar. Realment al nostre món hi ha molt pocs moviments com el nostre.

A la Plataforma es treballa molt i es fa amb respecte a tothom, però no tot és perfecte ni molt menys. Què creieu que hauria de millorar la plataforma

РNecessita m̩s gent que hi participi.

РEl ritme de treball ̩s massa repetitiu i pot resultar pesat.

– Potser caldrà prioritzar temes.

Les Administracions són les principals responsables de que els objectius del PTM s’acompleixin. Què els hi diríeu a les administracions per tal que el PTM assoleixi els seus objectius?

– Que juguin net amb els moviments veïnals

– Que es creguin que ells s’han d’implicar també en la creació de teixit associatiu veïnal ben coordinat.

– Que els ritmes dels veïns no són els del tècnics de l’administració.

Els veïns han d’ésser els protagonistes del PTM. Quin missatge els hi voleu donar a la gent del barri que ens escolta?

– Que s’animin a participar, ja que els primers beneficiaris seran ells mateixos i els segons tota la resta del barri.

– Continuar en postures passives i exigint que els demés m’ho arreglin, no sols és molt còmode, sinó que ens continua mantenint com a persones socialment

infantils.

Txell i Gerardo, ha estat un plaer treballar amb vosaltres i esperem poder continuar en contacte. Bona sort.