Barraques, la ciutat oblidada

L’equip del del documental Barraques, la ciutat oblidada, ens ha fet arribar una petició per solicitar una acció per recuperar la memòria d’una part de la història i l’urbanisme de Barcelona.

Q2FydGVsbF9CYXJyYXF1ZXNbMV0=_156359_3782_1.jpg

Benvolgut amics,

Us informem sobre una petició per recuperar la memòria d’una part de la història i l’urbanisme de Barcelona: la dels barris de barraques. Expressa la voluntat de moltes persones que van viure en barris com el Somorrostro, Can Valero, el Carmel, el Camp de la Bota, etc., perquè es faci visible el record d’aquests barris allà on van existir, a través d’una senyalització o, en el cas del Somorrostro, posant aquest nom a un tram de la platja de Barcelona. Aquesta petició, que es farà arribar a l’Ajuntament de Barcelona, es va plantejar arran dels molts comentaris rebuts després del reportatge del programa "30 Minuts" sobre el tema del barraquisme, i del documental "Barraques. La ciutat oblidada", emès al programa "Sense ficció" de TV3.

Al final del documental Julia Aceituno, una de les protagonistes, expressa la seva queixa perquè no hi ha cap recordatori físic al lloc on hi havia el barri del Somorrostro. Curiosament, abans dels Jocs del 92 es va proposar el nom Somorrostro per al tram de platja entre l’Hospital del Mar i l’hotel Arts, i així va aparèixer en algun plànol, però no es va adoptar ni es va senyalitzar en el lloc, i tampoc figura en el nomenclàtor. La petició que s’adjunta transmet la demanda perquè se senyalitzi el lloc on hi havia el Somorrostro i també altres barris de barraques importants.

Demanem que es faci realitat la petició de recordar l’emplaçament del barri de barraques del Somorrostro fent visible aquest nom en un tram de la platja de Barcelona, i també a través del nomenclàtor i d’una senyalització o commemoració adient a la platja o el seu entorn. Seria un reconeixement públic d’una realitat que forma part de la història de la ciutat, un homenatge a les persones que vivint-hi en condicions molt difícils, van contribuir a fer gran Barcelona, i una recuperació de la memòria històrica per al coneixement de les generacions actuals i futures. També demanem la senyalització i commemoració sobre el terreny d’alguns dels altres barris de barraques més significatius que hi va haver a la ciutat de Barcelona, com els que hi havia a la muntanya de Montjuïc, al Carmel i el Turó de la Rovira o els barris de la Perona i del Camp de la Bota, entre d’altres.
Es farà arribar aquesta petició a l’alcalde de Barcelona, a en Jordi Martí, delegat de Cultura de l’Ajuntament, a la comissió del nomenclàtor, a l’Agència del Paisatge Urbà, als districtes municipals implicats i Urbanisme, i també a Memorial Democràtic.

Si us hi voleu adherir, només cal enviar, a una de les adreces de correu indicades, el nom i dos cognoms i càrrec o professió amb què voleu aparèixer, número i lletra de DNI, o el nom de l’entitat que s’adhereix.

acarnicer.w@tv3.cat sgrimal.g@tv3.cat

 

A més de molts antics barraquistes, hi donen suport persones com Jaume Fabre, Mercè Tatjer, Francesc Muñoz, Custodia Moreno, entitats com la FAVB i nombroses associacions de veïns, la Comissió de la Dignitat, l’Institut Català d’Antropologia, la revista L’Avenç, directors d’arxius i de museus, historiadors, geògrafs i antropòlegs, periodistes i escriptors com Juan Marsé, Lluís Permanyer o Javier Cercas, i cineastes com Llorenç Soler. Podeu feu arribar la petició a altres persones o entitats que creieu que podrien estar interessades.

 

Cordialment,

Alonso Carnicer / Sara Grimal
Directors del documental

El documental es pot veure a la pàgina web 3cat24