Cartografia sensible :: De Sarrià a la Mina

El passat 17 de febrer, vam tenir la oportunitat d’organitzar una Cartografia Sensible amb els alumnes de 2n de Batxillerat de l’Escola de Salesians Sarrià.

En el marc de l’assignatura de geografia, es va organitzar una comparativa entre dues rambles, la de Sarrià i la de La Mina. La idea era poder comparar dos espais molt diferents, malgrat els dos estan ubicats en un mateix territori. A partir d’una mateixa dinàmica de coneixença del territori, els estudiants han pogut conèixer dues formes de creixement urbanístic, social i econòmic.

La cartografia va consistir en una passejada per la rambla, amb grups de 4 o 5 estudiants. Cada grup disposava d’un petit dossier explicatiu, on apareixien destacats diferents elements de la rambla. Els estudiants disposaven d’unes preguntes guies, que convidaven a la reflexió i que més endavant ens servirien per a la posada en comú de les conclusions de cada grup.

Després d’una hora de passeig, van tenir una estona per a fer les conclusions, a través de post-its, icones o dibuixos, que havien d’anar col·locant en el mapa que ja vam utilitzar en la anterior cartografia. Les aportacions es van fer acompanyades de las que ja existien i malgrat que el vent ens va fer una mala jugada, vam poder concloure amb èxit.

La posada en comú va ser molt interessant, com sempre La Mina disposa dels seus propis mites i llegendes, i veiem com pesen en l’imaginari col·lectiu i com a través de la reflexió es pot arribar a fer una pasa més, més enllà de les llegendes. Com ens agrada dir, la realitat es coneix caminant, passejant per ella, i és des d’aquesta proximitat on podem construir coneixement.   

 

Aviat disposarem del recull de tota la informació que tenim fins al moment físicament al mapa, i volem que pugui esdevenir una eina de consulta i un impuls per aquells que tenen ganes d’intervenir en el territori.

Per a veure totes les fotografies d’aquesta activitat, ho podeu fer en el nostre flikr.