Cartografia Sensible :: Records, malsons i Brossa

El dissabte, 9 de juliol, vam realitzar una nova deriva pel barri. En aquest cas ens acompanyaba la gent de CohabitarEntre i la seva proposta "En transició-ciutat" i l'excusa (si ens fa falta alguna per trepitjar carrer) va ser l'obra de Joan Brossa i la seva invitació a xiular o aplaudir als monuments de la nostra ciutat.

 

La Mina i La Catalana són espais estigmatitzats en l'imaginari col·lectiu, sovint alimentat pels mitjans de comunicació que actualitzen de manera exclusiva els elements negatius i conflictius d'aquests llocs. Però també hi ha elements crítics que ens poden ajudar a reformular aquest imaginari. En aquesta ocasió ens recolzem en el monument que en Joan Brossa va realitzar per la ciutat.

 

 

L'any 1989 l'aleshores alcalde de Sant Adrià, Antoni Meseguer, va encarregar al poeta un poema-objecte per a la ciutat. Després d'una passeig pel nostre barri, Brossa va trobar la inspiració i va decidir fer i dedicar un poema a l'alcalde franquista de Barcelona Josep Maria de Porcioles, durant el mandat del qual es va començar a construir el nostre barri.

De la creativitat de Joan Brossa en sortí un monument que com ell mateix va definir era una mena d'antihomenatge: es tracta d'una cadira d'oficina de notari (Porcioles ho era) sobre la que es recolza una safata de bronze que conté el cap en marbre de l'alcalde. Brossa digué sobre el seu objecte: "Hi ha escultures que serveixen per aplaudir, i altres que serveixen per a xiular. Aquest és el cas de Record d'un malson"

 

Aquesta cartografia, a més, va ser una de les activitats del seminari "En transició – ciutat: pràctiques artístiques i espais socials” a Cohabitar Entre (un projecte de La Fundició / TRANSDUCTORES / Sinapsis Projecte / Idensitat)

 

La nostra passejada va aturar-se a tractar temes com La Mina Vella, el Camp de la Bota, La Mina Rural i La Mina Universitària, la Rambla i els nostres tallers de mapeig col·lectiu, La Mina Nova i la seva mutació, La Catalana, el riu i la seva transformació, l'edifici Venus i per acabar al lloc on hauria d'estar el monument de Brossa.

A més, de la ma de Dedale, aquesta cartografia va comptar amb un suport digital a mode de ruta augmentada amb imatges i materials d'acompanyament als punts de aturada.

 

 

La cartografia va tenir una capa digital gràcies als tuits i publicacions dels participants durant la passejada, us convidem a fer una ullada al recull que hem fet.

 

 

També us convidem a visitar la nostra galeria flickr amb fotos de Idensitat i Ester Molera.