Cartografiem els feminismes del barri de La Mina

  • Categoria de l'entrada:desdelamina / Dones

El passat dissabte 28 de maig vam tornar a sortir al carrer per emparaular la història dels diferents racons del nostre barri. Aquesta vegada, amb els feminismes com a eix i amb els testimonis de quatre dones que ens han ajudat a construir la història de la comunitat en femení. Sota el títol “El paper de les dones en la transformació social del barri de La Mina”, aquesta Cartografia Sensible ha estat emmarcada en la XXXI Setmana Cultural.

Com sempre diem, els mapes només tenen una petita llegenda a un costat i ens calen més fites que ens serveixin de guia. En aquesta línia, les nostres Cartografies Sensibles ens ajuden a conèixer, reconèixer i aprendre plegades del territori i la seva història viva. En aquesta ocasió, amb els feminismes com a eix, i coincidint amb el tema de fons 2021-2022, hem retratat un mapa col·lectiu a partir de la veu de quatre dones que ens han compartit la seva experiència de lluita des de quatre visions diferents.

Davant de l’Arxiu Històric del barri de La Mina, la Carmen Galindo protagonitzava el primer dels testimonis. La presidenta de la Plataforma d’Entitats i Veïns i Veïnes de La Mina ens compartia la seva experiència al capdavant de les reivindicacions veïnals per a la millora del barri. Amb la seva intervenció, vam conèixer més a fons els orígens de l’entitat, les accions que han desenvolupat al llarg d’aquests anys i els reptes i les dificultats amb què ella, com a dona, s’ha trobat durant aquest temps.

La Rosa Mata va estar la segona de les veus de la Cartografia Sensible sobre Feminismes. Ella es va parlar de la seva trajectòria en el món de l’educació formal i no formal, el seu pas per les escoles i el paper de les dones en l’àmbit educatiu. Ho va fer a l’espai on confluien al inici de la formació del barri les quatre escoles que hi havia, on ara connecta la rambla de La Mina amb el Parc del Besòs.

L’Antonia Farré va ser la tercera dona en compartir el seu testimoni. Ella ens va parlar de la seva experiència en l’Associació Dones Iris, on hi participa des de fa anys. Per a ella, aquest espai va ser un refugi i un motor per transformar-se a ella mateixa i transformar al barri. Conjuntament amb les altres entitats de dones del territori, el teixit associatiu feminista del barri de La Mina ha estat al capdavant de moltes lluites veïnals. Aquesta parada vam fer-la davant del Casal Cívic de La Mina, espai on es reuneixen a diari les Dones Iris.

Finalment, l’Aida Navales, estudiant en pràctiques del desdelamina.net, va tancar la Cartografia Sensible explicant tot allò après durant els darrers mesos en la seva investigació sobre el paper de les dones al barri. Ens va compartir quina ha estat la intervenció de les dones en l’espai públic, des del orígens del Camp de la Bota fins a l’actualitat al barri de La Mina. Per compartir-ho, vam ubicar-nos a l’antic berenador del territori, on es creu que hi havia la font que dóna nom al barri, coincidint amb la zona on està ubicat ara Formació i Treball.

Des del projecte estem molt agraïdes per la participació de les quatre dones i de les assistents que van formar part de la Cartografia Sensible sobre Feminismes. Nosaltres continuarem caminant, emparaulant i connectant el passat amb el present per dibuixar el futur que ens agrada pel barri de La Mina.