L’antigitanisme continua present a la nostra societat. Així ho confirmaven les participants de la FAGIC, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, en la presentació d’un acte celebrat a la Biblioteca Font de La Mina el passat 3 de desembre.
Al llarg de 12 mesos, joves participants del projecte PECAO (Peer Education To Counter Antigypsyist Online Hate Speech) han treballat per analitzar com és l’antigitanisme i els discursos d’odi a l’espai digital. Representants de 10 països, entre els quals es troba Espanya, van recopilar informació per a aquest estudi en un període d’un any amb l’objectiu de fer visible l’impacte de l’antigitanisme a les xarxes i construir un entorn digital segur i més igualitari.
Durant la presentació de l’informe de monitoreig, la FAGIC va exposar algunes de les reflexions i observacions que contempla l’estudi: “Els estereotips que formen part de l’imaginari col·lectiu de la societat dominant des de fa segles són els que es manifesten amb major freqüència a la xarxa.” Així mateix: “L’antigitanisme no només es manifesta en els comptes personals. També ho fa als llocs web en línia i articles elaborats per periodistes i mitjans. L’antigitanisme no és un tema individual, és una forma de racisme institucional i estructural i està arrelat a la ment de la societat.”
A la presentació dels resultats de l’informe van assistir entitats, veïnatge i professionals del barri de La Mina. Si el tema us interessa i us vau perdre l’acte, us recomanem fer un cop d’ull a la versió online del informe elaborat per PECAO.