Coneixent el GAV de Sant Adrià del Besòs, un servei per a les víctimes de violència de gènere

  • Categoria de l'entrada:desdelamina / Dones

A Catalunya, fins el tercer trimestre del 2017 s'havien recollit un total de 9.877 denúncies de violència masclista en l'àmbit de la parella. El 2 de novembre d'aquest mateix any el nombre de dones mortes ascendia a 8. De les quals, només 2 havien denunciat prèviament. Al desdelamina.net, parlem amb el Grup d'Atenció a la Víctima de Sant Adrià del Besòs, encarregat de tramitar aquest tipus de procediments al municipi.

 

      

 

Al número 41 del carrer de Cristòfol de Moure, a la comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Adrià del Besòs, ens reben en Raúl Caballero i en Ramón Rodil, caporal i responsable de Badalona i Sant Adrià i agent respectivament. Tots dos formen part del Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) de la localitat, un servei que es troba a totes les comissaries amb un programa específic per a casos de violència contra les dones.

"Cada GAV s'adapta a les necessitats específiques del municipi on es trobi, però el funcionament i els objectius generals comparteixen un mateix marc", aclareix en Raúl a una de les sales de la comissaria de Sant Adrià del Besòs. El servei és policial i assistencial alhora, ens explica, i pretén oferir una resposta ràpida i confidencial a les víctimes de violència de gènere que vulguin denunciar una agressió.

 

Com funciona un GAV?

"Es tracta d'un procés que dura poques hores. Tot s'inicia amb una primera denúncia aquí, a la comissaria, que ens permet generar un expedient que viatja fins a una base de dades", informa en Ramón. El GAV treballa amb el Servei Integral d'Atenció a Víctimes (SIAV), un mecanisme de 25 preguntes que determina el nivell de risc que està experimentant la persona agredida: "S'actua en funció del nivell de risc que indiqui aquest qüestionari. Des del GAV, no elaborem cap valoració o determinació del cas, però fem arribar la denúncia als jutjats, on tenen un marge de 72 hores per resoldre si aquella persona necessitarà o no una ordre de protecció", incideix en Ramón.

En el cas que la persona hagi obtingut una ordre de protecció, el GAV també realitza el seguiment periòdic per comprovar que s'estigui respectant: "Si la persona agressora incompleix l'ordre de protecció, es fa una denúncia i es comuniquen els fets al jutjat."

 

      

 

Els objectius del servei

La finalitat del servei, més enllà de tramitar la denúncia, també passa per informar les víctimes de tots els drets que tenen com a persones perjudicades i per posar-les en contacte amb la xarxa de serveis socials que puguin fer-ne el corresponent suport psicòlogic: "En el cas de Sant Adrià, derivem a la persona al Centre d'Informació i Orientació de la Dona perquè facin el seguiment emocional."

La prevenció, però, també es important i per això des del GAV es posen en marxa propostes de conscienciació als més joves: "Fem xerrades i tallers de sensibilització a escoles, entitats socials i entitats corporatives. Una de les xerrades més importants és "Quan comença tot", on oferim ítem perquè adolescents i joves reconeguin el que ja els està passant sense que ho normalitzin," -explica en Raúl- "partim de la base que qualsevol fet pot degenerar en aquest tipus de violència indesitjable".

 

Estereotips i realitats

En Raúl i en Ramón puntualitzen que el nombre de denúncies s'ha estabilitzat al llarg dels darrers anys, i així ho demostren les dades facilitades pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. Tot i així, les èpoques de l'any sí que influeixen a l'hora de visibilitzar els conflictes de gènere a les parelles: "En els darrers anys s'ha mantingut el nombre de denúncies però això també varia dins del mateix curs. A l'estiu, per exemple, augmenta el nombre de denúncies pels períodes de vacances", ens informa el caporal i responsable de Badalona i Sant Adrià.

Pel que fa a les víctimes, ambdós expliquen que s'han construït estereotips que no sempre corresponen a la realitat: "No hi ha cap perfil específic, qualsevol persona pot patir un maltracte o una agressió. S'han creat estereotips al voltant d'aquesta idea però realment no existeix un perfil concret", incideix en Raúl.

Ens acomiadem d'en Ramón i en Raúl, dos dels integrants que conformen el Grup d'Atenció a la Víctima de Sant Adrià del Besòs. L'equip el completen dues noies i en Raúl assegura que la diferència de gènere entre els agents no impedeix crear cap vincle entre la persona: "Al final, la gent ja ens coneix i ve aquí directament a parlar amb qualsevol de nosaltres per resoldre els seus dubtes, informar-se o compartir com està".