Construint la ciutat democràtica

Com passa un grup de veïns de preocupar-se per un semàfor o un autobús a convertir-se, durant els darrers anys del franquisme i al llarg de la transició, en un dels àmbits mes rellevants de mobilització política de sectors amplis de població a les ciutats de Catalunya?

Manifestació 1.jpg

 

Això és el que analitza el llibre ‘Construint la ciutat democràtica. El moviment veïnal durant el tardofranquisme’. La investigació, una aposta de la Fundació CONFAVC per recuperar la memòria històrica del moviment veïnal, ha estat desplegada per un equip d’historiadors i historiadores, coordinats per Carme Molinero i Pere Ysàs, del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica(CEFID) de la Unversitat Autònoma de Barcelona (UAB), i ha comptat amb el recolzament del Memorial Democràtic.

L’estudi reconstrueix i analitza la trajectòria del moviment veïnal des dels seus orígens fins a la darreria dels anys 60. Consta de tres parts: el sorgiment i els primers anys de la trajectòria del moviment veïnal, la segona meitat dels anys setanta i la transformació social anticapitalista que, tot i no materialitzar-se, va formar part de projectes, mobilitzacions i de la mateixa identitat del moviment.

El llibre pretén portar a la memòria la gran aportació a Catalunya de les associacions veïnals (AV) en la vertebració de municipis més dignes i participatius i el seu paper en l’enderrocament de la dictadura franquista.

El llibre fou presentat el passat 16 de desembre en un acte en el que també s’homenatjà a representants veïnals per a agrair-los la importància de la seva contribució a l’enfortiment del moviment veïnal a Catalunya, i la seva aportació a l’AV del seu barri.

Us deixem una entrevista apareguda el 2/7/11 a la web del diari Avui+El Punt als joves historiadors Ivan Bordetas  i Anna Sánchez que formen part del col·lectiu d’historiadors socials Praxis i treballen per al Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica de la UAB.

La foto que il·lustra aquest article pertany a la col·leció de l’Arxiu Històric de La Mina i pertany a una de les primeres manifestacions realitzades al barri.