Arribem al tram final de l’experiència Identitats i Miralls. Les vuit participants han viscut ja les primeres trobades amb col·lectius i les segones sessions de servei. Ara us compartim com han estat els darrers encontres.
Després de trobar-se amb els i les joves de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) de Salesians La Mina i amb dos treballadors socials del CAP de La Mina, la Paula i la Maria Laura han conegut a la Isaure Sánchez (professora de l’Institut Escola La Mina), la Marta del Campo (directora del centre) i Agustí Clua (coordinador pedagògic). “La Mina define su proyecto a través de dos palabras: equidad e inclusión, llevando a cabo un plan que contempla la dimensión social y educativa del aprendizaje”, ens expliquen.
La Paula i l’Anna, per la seva banda, s’havien trobat anteriorment amb el Club de lectura de la Biblioteca Font de La Mina i amb el Fem Família. En aquesta ocasió, van conèixer al grup de mitjans de Centre Obert de Salesians La Mina: “Para poder conocernos más a fondo, preparamos unas fotocopias con la imagen de una maleta para que ellos pusieran o dibujaran en el interior cuatro cosas imprescindibles que se llevarían a una isla desierta. Por ejemplo, muchos de ellos coincidieron en llevarse: agua y comida. No obstante, nosotras nos quedamos sorprendidas con un objeto. En concreto, se trataba de una bolsa de basura para recoger los plásticos.”
La Clàudia i el David havien treballat prèviament amb els i les joves de l’Escola d’Oportunitats i amb el Jordi i la Meritxell, dos periodistes de El Periódico. En aquesta tercera trobada, van conèixer a la Irene i el Narciso, educadors de Medi Obert al barri de La Mina: “Ens remarcaven una i una altra vegada, que el més important per aquesta feina era ser humà i tenir sensibilitat i empatia amb els usuaris. En aquest sentir, però, ens cridava l’atenció la crítica que feien al sistema educatiu, on ens deien que s’haurien d’ensenyar més valors com a persona i no pas tanta teoria que anys després no recordes per a res.
Finalment, la Nataly i la Silvia havien pogut conèixer abans la lluita de veïnes i veïns de La Mina i l’experiència professional de la Lara i la Gemma, tècniques del Centre Cultural Gitano, i de l’Eric, treballador del Casal Cívic. Aquesta darrera vegada el col·lectiu eren adolescents de l’Aula d’Estudi de Salesians La Mina: “Em va semblar que eren al·lots molt conscients de tot el que passa tant al seu barri com fora, que han hagut de créixer en un context complicat, normalitzant coses que, com ells mateixos deien, potser no haurien, però que potser això mateix els fa més madurs i conscients de la realitat en que viuen, a diferència de molts altres amb la seva edat. I em sembla que enlloc de relacionar-nos amb les coses negatives del barri, hauríem de veure que son ells els que pateixen en primera persona les conseqüències de tot el negatiu que passa en ell.”