El tancament de la central permetrà a Sant Adrià de Besòs refer el front litoral
Sant Adrià de Besòs estudia convertir la central tèrmica en un nou endoll per a la ciutat. Si en el passat les tres xemeneies van ser un pol energètic per a tota l’à rea metropolitana, ara l’Ajuntament intenta que esdevinguin un centre social i econòmic. L’empresa propietà ria de la central tèrmica, Endesa, ja va anunciar la seva intenció d’enderrocar-la quan se’n faci efectiu el desmantellament, a finals de l’any vinent.
A diferència de les ciutats veïnes, Barcelona i Badalona, Sant Adrià no té passeig marÃtim amb serveis i equipaments. Per això l’Ajuntament veu el desmantellament de la tèrmica com una oportunitat de futur per a la ciutat. El dilema és si conservar la tèrmica amb les emblemà tiques tres xemeneies o enderrocar-la i fer una gran operació urbanÃstica, en un terreny de 12 hectà rees, vora el mar.
L’Ajuntament plantejarà aquesta pregunta a tots els adrianencs en una consulta popular que se celebrarà al mes d’abril, un mes després de les eleccions generals espanyoles. Per l’alcalde de la ciutat, Jesús MarÃa Canga (PSC), a l’espera de la resposta de la ciutadania, cal buscar inversors, perquè l’Ajuntament no pot assumir en solitari la despesa de comprar el terreny, propietat d’Endesa. De moment, però, ja ha encarregat un projecte a l’empresa Barcelona Regional sobre quins usos es podria donar a l’actual edifici de la tèrmica: la caldera que serveix de suport a les tres xemeneies i l’edifici annex de les turbines. Cada una de les tres torres té 16 plantes de 521 m2 i quatre plantes de 678 m2, i a l’edifici de turbines s’hi poden construir tres plantes de 4.900 m2. L’alcalde Canga s’ha posicionat, en més d’una ocasió, a favor de la conservació de les tres xemeneies. És per això que, si en el referèndum els adrianencs opten per continuar amb la tèrmica, s’ha compromès a fer que part de les instal·lacions es dediquin a un museu sobre el moviment obrer i industrial de Catalunya. La intenció del consistori és dedicar bona part del terreny a inversors privats per subvencionar usos socials, com ara el museu i habitatges socials i residències per a estudiants. D’altra banda, Endesa està disposada a negociar amb l’Ajuntament la venda dels terrenys, però va explicar que les xemeneies, que fa més de trenta anys que es van construir, no tenen cap valor arquitectònic ni cap valor històric.
De moment, la central continua funcionant per donar suport en les puntes de demanda energètica a tota l’à rea metropolitana. A partir del 2008 Endesa preveu construir una central tèrmica de cicle combinat, molt més moderna i petita i molt menys contaminant, en un altre solar.
La ciutat ja comença a escalfar motors per al referèndum, i les veus que de moment s’escolten amb més força són les de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, que participa activament en un cicle de conferències que parlen del simbolisme de la tèrmica. Un dels seus portaveus, Roger Hoyos, defensa la conservació de les xemeneies pel seu simbolisme en la història industrial i com a distintiu paisatgÃstic. Al carrer, les veus discrepants les veuen com una barrera arquitectònica al mar i com una operació de mal gust estètic. Per Hoyos, si s’enderroca tota la central tèrmica, tota la superfÃcie serà escenari d’una operació urbanÃstica de construcció de gratacels de luxe a primera lÃnia de mar, i la ciutat no es podria beneficiar d’equipaments públics, com ara habitatge social i un museu. La plataforma ha rebut el suport de 51 entitats de tot Catalunya i de 3.000 firmes.
Qui també està favor de la conservació de les tres xemeneies són els números. Segons els estudis de Barcelona Regional, el procés de demolició de la tèrmica té un cost de 9 milions d’euros. Enginyers i tècnics atribueixen la despesa a les dificultats que presenten les xemeneies per ser enderrocades, ja que no es podrien dinamitar i s’hauria de desmuntar l’edifici peça per peça.
Enllaç relacionat