Des de l’estiu :: comunitat i teixit associatiu

És agost, temps de vacances, de renovar energies i d’aturar-se. Però no volíem marxar deixant en blanc el nostre web. Per això, hem fet un recull dels articles més ressonats del curs, publicats durant l’any i facilitats ara per diferents temàtiques.

Així doncs, entre descans i descans, desitgem que gaudiu del nostre especial “des de l’estiu”, centrat, en aquesta ocasió, en els fets comunitaris i associatius que han tingut més transcendència durant els darrers mesos.

Imatge des de l'estiu, comunitat i teixit associatiu

Un dels temes més sonats durant el curs pel que fa al veïnatge i la nostra comunitat ha estat la situació de Venus i els recurrents talls de llum per part d’Endesa a alguns edificis del barri.

I és que durant setmanes, veïns i veïnes del barri es manifestaven pels talls de llum que patien a les seves cases. El inici de la polèmica va tenir lloc després que la companyia Endesa enviés operaris per verificar si es cometia frau elèctric en uns 200 pisos del barri. Des de llavors, les interrupcions del servei elèctric afectaven de manera intermitent a vivendes dels edificis Venus i Saturn. Tant és així que els diaris i TV3 en parlaven als seus mitjans.

Imatge del bloc Saturn

Sobre la lluita veïnal incansable per una vida digna, per canviar les coses i netejar la mala imatge del barri també es centrava el programa Solidaris de Catalunya Ràdio durant el mes d’octubre. En ell, entrevisten a Paqui Perona, orientadora laboral i presidenta de Veus GitanesCarmen Galindo, de les associacions de dones Adrianes i IrisPaco Vargas, integrador social, i Josep Maria Monferrer, l’historiador del barri i professor a les seves escoles durant tres dècades.

Precisament en Josep Maria Monferrer també va ser protagonista del magazín La Mira  amb una entrevista completa, i amb unes fotos precioses de Jordi Borràs, on es va fer un repàs a la vida d’en “Monfe” i, com no, a la de l’educació al barri.

La Mira - Josep Maria Monferrer

De salut comunitària també n’hem parlat en alguna ocasió durant el curs. L’entrevista al director del CAP La Mina, Juantxo Mendive, ens permetia valorar els dos anys de funcionament del nou centre al barri i aprofundir en algunes de les problemàtiques de salut que més afecten la nostra població.

“Aquest CAP és únic el món: no hi ha altres centres que proporcionin tants serveis en un mateix edifici”, ens informava el Juantxo.

Un d’aquests serveis és, precisament, la sala de reducció de danys, qui també ha captat l’atenció dels mitjans de comunicació durant aquests mesos. La Cadena Ser emetia un reportatge sobre la sala de venopunció, explicant, entre d’altres coses, que acull el 60% del total de persones usuàries de les 11 sales de tot Catalunya.

Imatge de Juantxo Mendive, director del CAP La Mina

Finalment, també hem destacat el paper de l’esport en la vida comunitària i associativa del barri. N’és un exemple l’article on compartíem el reportatge que el programa La Sexta Columna feia sobre el Club de Gimnàstica La Mina Gervasio Deferr, un espai multifuncional, de caràcter social i on es practica la gimnàstica rítmica.

“Amb 15 anys ja tenia el somni de crear un gimnàs. I on fer-ho millor que a un lloc estigmatitzat per la marginalitat i pels problemes amb la droga que es coneixen de La Mina? […] Mai he treballat per diners. Si hagués volgut guanyar diners, hagués obert un gimnàs a Pedralbes”, explicava en Gervasio al mitjà. 

Imatge de l'entrevista a Gervasio Deferr

Un altre dels esdeveniments esportius a què fèiem referència era La Milla de la Mina. Dos mesos de feina intensa i col·laborativa permetien posar en marxa una cursa pels carrers del barri amb gairebé 500 participants. Una proposta que s’impulsava amb l’ànim de dinamitzar la comunitat, potenciar l’esport i millorar la cohesió del teixit social. I una proposta que resultava de profit en l’aprenentatge per als seus organitzadors, alumnes de l’Institut Escola La Mina. 

Fins i tot, TV3 es deixava caure per l’esdeveniment per dedicar un reportatge a la iniciativa.