Arriben les vacances d’estiu i tanquem un curs on les novetats del barri han alimentat el nostre web de notícies. I volem donar la benvinguda al mes d’agost amb un recull especial de tot allò que ha fet créixer la comunitat: parlem de la memòria històrica de La Mina, dels esdeveniments culturals i d’allò que ha esdevingut als nostres carrers!
Al llarg del curs, en nombroses ocasions hem fet al·lusió a la memòria història de La Mina. De fet, arrencàvem el mes d’octubre amb una bona notícia: l’exposició fotogràfica sobre el Camp de la Bota s’obria pas a la ciutat veïna, Barcelona, per a exposar-se al Museu Blau.
Sobre la recuperació dels orígens del barri i, en concret, de la població gitana, també n’hem parlat a través del projecte Akana, una iniciativa de teatre comunitari que aconseguia estrenar obra al Festival Grec durant el mes de juliol. Enhorabona als infants i joves que hi participen!
I destaquem també el documental Sara, centrat en la recerca dels orígens de la persecució del poble gitano.
Als carrers del municipi i del barri hi ha passat coses al llarg d’aquests mesos. I des del desdelamina.net, hem fet seguiment del moviment social contra la construcció d’un crematori a Sant Adrià del Besòs. Amb “relat d’una discòrdia” i la notícia que informava de la manifestació popular contra la seva creació, feiem un recull del tractament que els mitjans de comunicació havien fet sobre aquesta problemàtica.
Un altre tema que també ha provocat rebombori és la ocupació de pisos al barri. Durant el mes de febrer, ja anunciàvem que aquest fet portaria cua, i encara al mes de juliol, el diari La Jornada investigava sobre la situació actual del conflicte.
I és que la notícia ha estat, en nombroses ocasions, protagonista dels racons del barri. A finals del mes d’octubre, la FAGIC posava en marxa un servei pel bon ús de l’espai públic. I en el mes d’abril, La Mina rebia 150 contenidors nous, més accessibles i integrats als seus carrers.
Un altre dels canvis que es podien apreciar amb l’arribada de l’estiu era la poda d’arbres del carrer Ponent. I és que els oms que hi havien posaven en perill la seguretat de la ciutadania.
I de la presència de la universitat al barri? Doncs sí, també n’hem parlat fent referència a l’article que el diari La Vanguardia publicava sota el titular “La UPC i La Mina coexisteixen sense generar el revulsiu social esperat”.
La cultura, sense dubte, ha omplert de més vida el dia a dia del territori. S’acostava el Nadal i el concert “El somni d’Orfeu” sorprenia als nens i nenes del Centre Obert de la PES La Mina – Salesians Sant Jordi.
Ja en dates de festa, al mes de desembre, els arbres s’engalanaven de ganxet, la tradicional escudella de Les Adrianes alimentava a grans i petits i aterrava la Festa del Comerç.
I en el mes de febrer, la interculturalitat es feia lluir amb el Carnestoltes! La rua posava ritme i música als carrers, fent desfilar els colors, les disfresses i els pobles del món.
I una tradició més: Sant Jordi. Les lletres i la màgia omplien la sala d’actes de l’Espai Cultural Font de La Mina. La 18a edició d’aquesta festa comptava amb l’entrega de premis i l’actuació del Mag Esparragow.
La Setmana Cultural tampoc hi podia faltar. Durant el mes de maig, la participació s’obria a activitats com la Mostra d’entitats, una jornada de treball als horts comunitaris o el sopar amb el veïnatge, entre moltes altres!
La convivència entre cultures ha estat una de les temàtiques més tractades durant el curs. Tant és així, que en el Dia Internacional del Joc, les més menudes van poder fer un tastet d’activitats representatives de diverses parts del món.
La música i l’art van posar-se al centre del 28è Festival de Cante Flamenco de La Mina, que es va celebrar el passat 14 de juliol al Parc del Besòs.
I si parlem de cultura, hem de parlar també de llengua. Per això, el Projecte Educatiu de Barri va desenvolupar una enquesta per a conèixer quin era l’ús del català en el territori. Voleu conèixer les conclusions? Feu un cop d’ull als resultats!