Des de l’estiu :: de collita pròpia

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

És agost, temps de vacances, de renovar energies i d’aturar-se. Però no volíem marxar deixant en blanc el nostre web. Per això, hem fet un recull dels articles més ressonats del curs, publicats durant l’any i facilitats ara per diferents temàtiques.

Així doncs, entre descans i descans, desitgem que gaudiu del nostre especial “des de l’estiu”, centrat, en aquesta ocasió, en iniciatives pròpies i de collita pròpia que han tingut més transcendència durant els darrers mesos.

Imatge des de l'estiu, de collita pròpia

Una de les principals novetats que us compartíem era la posada en marxa d’aquest nou web. Amb l’aniversari dels nostres quinze anys, ens traslladàvem a un espai virtual més modern, atractiu i navegable.

La nova plataforma ens permetia fer-nos ressò de una iniciativa que rescatàvem d’anys enrere i que mereixia l’atenció del primer trimestre. L’exposició I love La Mina, en el marc del festival DocField, era una aposta per visualitzar i alhora enfortir el sentiment d’estima per aquest barri mitjançant un recull d’elements visuals documentals. L’acte inaugural de l’espai, que va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones, va tenir lloc a la Biblioteca Font de La Mina i va comptar amb la presència de tots els col·laboradors que van fer possible la proposta.

Detall exposició

 “Cultura des dels marges: cinc formes d’expressió i de cohesió als barris”. Sota aquest títol, El Crític filava un recull de propostes que ajuden a teixir comunitat a barris com el nostre. Passant per l’esport, la cuina o el teatre, el mitjà es feia ressò del lligam entre inclusió i comunicació que sempre intentem tenir present al nostre projecte. I entre els projectes, es trobava el desdelamina.net, presentat com un portal comunitari que tracta d’apropar la cultura digital als habitants del nostre barri perifèric.

També recentment l’entitat especialitzada en educomunicació, El Parlante, entrevistava al company David Picó després de la nostra participació en el Seminari d’Educomunicació Glocal per a la Justícia Social. En ell, vam treballar sobre el projecte La Cara Oculta de La Mina, sobre el qual se’n parla a l’entrevista.  

De comunicació i educació, precisament, en parlàvem nosaltres a final de curs amb l’especial “Educomunicació: construint cultura des de la participació”, que destacava les iniciatives artístiques més populars del panorama social.

Imatge Educomunicació, elParlante

Els grans clàssics de la nostre tasca no han fallat tampoc aquest any. Així tornava, per exemple, la sisena edició de l’Identitats i Miralls. Set eren les viatgeres que encetaven aquesta aventura al barri de La Mina. I un, l’horitzó: aprofundir en la relació dels mitjans de comunicació i la creació de identitats personals i comunes.

Hem rescatat també les experiències de les passejades crítiques pel barri. La Cartografia Sensible “Relats d’educació” i el Mapeig col·lectiu amb alumnes de l’Institut Salesians de Sarrià ens permetien recrear un mapa comú de particularitats, història i societat.

Imatge cartografia sensible relats d'educació

Però sense dubte un dels grans temes que ha ocupat la nostra actualitat ha estat el tema de fons sobre les municipals 2019. 

Durant el mes de març, des del desdelamina.net fèiem seguiment de la campanya electoral dels partits polítics del municipi. Aquest tema de fons el vam encetar amb l’anàlisi dels periodistes Jordi Ribalaygue i Andreu Merino, amb un article que dibuixava els diferents reptes del panorama polític i social.

Alhora, amb la iniciativa “Fes una pregunta al futur o futura alcaldessa de Sant Adrià” vam recollir les qüestions que més preocupaven al veïnatge de La Mina sobre el propi barri, i al llarg de les darreres setmanes hem anat obtenint respostes de les candidatures. MES Sant AdriàSant Adrià En ComúJunts per Catalunya Sant AdriàERC Sant Adrià de Besòs i PSC Sant Adrià van ser els partits que van respondre a les preguntes de la comunitat.

I finalment, vam elaborar un article amb l’anàlisi dels resultats electorals, tot incidint en els nivells de participació de la població i, concretament, del barri de La Mina.