Des de l’estiu :: educació

És agost, temps de vacances, de renovar energies i d’aturar-se. Però no volíem marxar deixant en blanc el nostre web. Per això, hem fet un recull dels articles més ressonats del curs, publicats durant l’any i facilitats ara per diferents temàtiques.

Així doncs, entre descans i descans, desitgem que gaudiu del nostre especial “des de l’estiu”, centrat, en aquesta ocasió, en les novetats educatives que han tingut més transcendència durant els darrers mesos.

des de l'estiu, educació

Donàvem la benvinguda al curs amb la primera trobada del pebMINA. El plenari del mes d’octubre va servir per dibuixar els  principals objectius per a construir un nou pla estratègic pel Projecte Educatiu de Barri. Per grups, es van treballar les diferents visions que cada persona i entitat tenia del pla educatiu amb l’objectiu de definir la missió de l’organisme. 

Mesos més tard, el pebMINA acomiadava el 2018 amb bons motius de celebració. Després d’haver treballat en la proposta “Itineraris 360”, rebia el premi “Comunitats que Eduquen”, emmarcat en la iniciativa“Educació360. Educació a temps complet”. Des de llavors, el projecte treballa en el repte de desenvolupar una #ComunitatQueEduca.

Primer premi a Itineraris 360

I és que les entitats d’educació no formal han treballat de valent un any més per acompanyar als nostres infants i joves en el temps de lleure. Així passava en el Dia Universal dels Drets de la InfànciaLa celebració va tenir lloc el 20 de novembre al Casal Cívic La Mina, i va consistir en la construcció d’una pancarta conjunta per part de la canalla assistent, un taller de “titella” i el ball final de la cançó dels drets dels infants del grup d’animació musical Xiula.

Futvalors també ha estat una proposta que ha tornat a arreplegar a nens i nenes del barri en una activitat on l’esport actua com a eina d’educació i de cohesió social. Amb la participació de 12 equips formats per joves i infants del barri, es van treballar valors com el compromís, la companyonia o l’esforç col·lectiu a través del joc i el futbol. Diferents entitats socioeducatives d’infància i adolescència del municipi hi van participar durant tot el mes de març.

Un altre projecte que combina aprenentatge i diversió ha estat la First Lego League. Aquest és el segon any consecutiu que joves del barri participen del torneig classificatori. A través de la robòtica educativa, participants d’entre 10 i 16 anys dissenyaven i programaven aplicant conceptes de lògica o matemàtiques, fomentant la seva agilitat en la resolució de problemes i aprofundint en desafiaments científics actuals. Enguany hi participaven joves de l’Aula d’Estudi de la nostra entitat, la Plataforma d’Educació Social de Salesians Sant Jordi, l’Institut Escola La Mina, l’Escola Catalunya de Sant Adrià del Besòs i l’Institut Manuel Vázquez Montalbán.

Imatge del torneig First Lego League

D’educació no formal en parlàvem també a través de l’entrevista realitzada al Juanma Cabrera, nou director de la PES La Mina. “Crec fermament que l’educació és la clau per trencar el cercle de la pobresa i ajudar a l’emancipació, sobretot de les dones”, ens explicava.

Sobre l’educació com a eina de palanca de canvi i de transformació social també compartíem l’article publicat al diari Ara “Quan La Mina és l’exemple de lluita contra el fracàs escolar”. En aquest sentit, l’article feia referència a la labor de teixir energies i connexions entre els diferents serveis i associacions educatives del territori. I la figura del Institut Escola La Mina, en comunicació directe amb altres projectes del barri, era un reflex de la mirada en xarxa que s’hi projecta.