Aquest curs ens ha permès capbussar-nos en quatre entitats que treballen per transformar la realitat social del barri. Ens hem apropat a elles per ampliar mirades, construint plegades mapes que compten amb més que petites llegendes i multiplicant les fites que ens serveixen de guia.
La Lara és dinamitzadora del Punt Òmnia al Centre Cultural Gitano. Ella ens va acompanyar en la construcció del relat sobre aquesta entitat, explicant-nos detalls sobre la seva missió i el funcionament.
La trobada ens va ajudar a entendre que l’espai ha esdevingut un instrument de participació en el barri i ens va reafirmar la idea que les noves tecnologies poden incidir positivament en el treball comunitari.
Superació, educació, lideratge i participació. Aquests són alguns dels conceptes que ens van transmetre en David i en Jorge, dos integrants de Campus Rom. Amb la seva ajuda vam poder conèixer més sobre la primera xarxa universitària gitana de Catalunya.
Més que una agrupació d’estudiants, aquest col·lectiu s’ha constituït com una eina per trencar el «sostre de vidre» que impedeix que molts joves es plantegin estudiar i arribar a la universitat. Campus Rom aposta per l’acompanyament, l’assessorament, la lluita contra l’antigitanisme i la riquesa de la diversitat.
En Pedreo Casermeiro ens va fer reflexionar sobre la història del poble gitano. Ell és coordinador del Museu Virtual del Poble Gitano, una pàgina web que ajuda al propi col·lectiu a explicar els seus orígens, la realitat del seu present i els reptes futurs.
En aquest mapa sensible, vam abordar temes com la participació de la comunitat gitana als barris, l’estigmatització, la lluita en favor de la inclusió o el paper de la dona en la cultura gitana.
El darrer dels mapes sensibles el situem al Casal Cívic de La Mina. El seu actual director, en Daniel Martínez, ens va fer un repàs històric d’aquest equipament al barri i amb la seva història personal, va retratar la realitat d’una part del col·lectiu gitano.
Amb en Daniel vam xerrar sobre la importància de rebre una formació, el valor del lleure i l’educació i la necessitat de treballar per prevenir conflictes. I en aquest sentit, ens va ubicar en la missió i les actuacions que es fomenten des del Casal Cívic, apostant per la construcció en xarxa i per noves vies de participació que esdevinguin motor de canvi des de la infantesa i la joventut.