Tot just acabant juliol, Ments Obertes (el portal social de la Universitat Oberta de Catalunya) ens va fer una entrevista per presentar el projecte, la seva història i van donar el nostre punt de vista sobre l’identitat comunitària.
La UOC busca ments obertes per treballar per a un món més just, equitatiu i sostenible, que creuen en la força de la cooperació i l’intercanvi lliure de coneixement. Busca persones d’arreu que viuen a la xarxa compartint creativitat, imaginació i esperança, i que afronten els reptes confiant en la formació al llarg de la vida. Nosaltres vam estar encantats de participar en el seu projecte i poder xerrar amb ells sobre el nostre.
Us presentem un extracte de l’entrevista i us convidem a llegir-la sencera a la web de Ments Obertes.
"Es tracta d’un projecte comunitari de transformació social, que utilitza les TIC com a mitjà. La idea va ser crear també un canal de comunicació entre els diferents elements que hi ha presents al barri.[…] desdelamina.net el que vol és crear una xarxa, on la gent que treballa i viu molt intensament el barri pugui rebre i donar informació així com comunicar-se amb els veïns. Una xarxa on la gent de fora del barri pugui tenir una visió més acurada de la seva realitat. […] Però també podríem dir que és un projecte suficientment obert per poder fer una mica el que volem. Ara mateix, desdelamina.net és un portal web però ha anat evolucionant i pot continuar fent-ho. El fet de no saber en què cristal·litzarà ens agrada molt. […] Com a bons educadors socials que som, el que pensem és que un projecte ha de créixer i anar evolucionant. Per això hem d’acompanyar-lo. Actualment, un dels temes que més ens agrada treballar és desdelaminaTV, una mena de secció o mini projecte, incorporat a desdelamina.net. Tampoc tenim molt clar de què és tracta exactament, però el contingut audiovisual és molt potent.[…] Vam pensar que es podien penjar videocròniques, que són vídeos gravats amb una càmera digital qualsevol. També hem fet emissions en streaming.[…]"
"desdelamina.net és un projecte del Grupo Unión, una entitat que porta més de 30 anys al barri treballant en educació social. Es tracta d’una entitat que va entendre que tot el món TIC, aquestes noves possibilitats i eines són interessants, són uns elements més a treballar, un terreny nou de joc on l’educació social ha de participar, perquè sinó ho faran uns altres d’una altra manera […] El 1999, l’entitat comença a gestionar un Punt Òmnia, que és un projecte de la Generalitat. Arran de les col·laboracions de Punt Òmnia amb altres projectes, al 2003 es decideix que desdelamina.net ha de néixer.[…]"
"La imatge del barri és complexa, sobretot per com ho viu la gent. […] Hi ha molta gent que s’estima el barri, que treballa per millorar-ho. Però també hi ha molta gent que no acaba de fer-ho… La plataforma desdelamina.net va néixer amb una idea molt clara: treballar una visió positiva del barri. No volíem llençar més coses negatives sobre els veïns. Ja sabem que n’hi ha de sobres però no cal recordar-ho. Això ha fet també que la gent entengui que hi ha molts que volen treballar amb ells, molts que col·laboren, que entenen que el barri és una realitat molt i molt potent, que és bona idea estar allà.[…]"
"[…] Costa d’entendre que les TIC també poden ser una eina de treball. A més es combina amb un dels handicaps que tenim: sense dubtes, l’ús de les TIC és minoritari. Parles amb entitats, per exemple, i et diuen: “Un correu electrònic? Ui això… és el que fa el meu net o el meu nebot”. Llavors, clar, si els comentes: jo treballo per una pagina web del barri on tu pots enviar fotografies-denúncia… Doncs, això costa molt. No perquè no sàpiguen fer fotografies o perquè no trobin algú que els enviï el correu; sinó perquè tot junt es fa complicat. Nosaltres també creiem que hi ha una forma de pensar molt poc desenvolupada pel que fa a les xarxes. Pot ser sí que pensem de forma comunitària, però molt poc 2.0. […] Per exemple, hem d’explicar molts cops que la pàgina web de desdelamina.net no és la del Grupo Unión. De fet, la web de la plataforma va sortir molt abans que la de l’entitat. O al contrari, a molts establiments ens diuen: “No, si jo ja tinc una pàgina web”. El millor és contestar: tu tens pàgina web, tu publiques, em sembla perfecte; l’únic que estaria bé és que si em fas arribar un correu, jo el que faré és difondre-la o retwittejar-la, etc."
"[…] El nivell d’activitat del barri és molt alt: de la mateixa manera que treballa molta gent i que existeixen forces entitats, existeixen moltes mines. La plataforma desdelamina.net és una més. Va ser una de les coses que vam voler reflectir quan va sortir desdelamina.tv. […] Al principi, la web era una pàgina en html amb icones grans. No teníem ni tan sols animacions en GIF. Vam evolucionar amb un gestor de contingut en PHP una mica casolà. Des del 2009, vam passar al Drupal. És una aposta per una evolució d’un projecte educatiu, on la mateixa gent que estem participant, estem aprenent a utilitzar aquestes eines. […] El nostre lema és el següent: nosaltres hem anat de la comunitat a la xarxa; ara el que volem és anar de la xarxa a la comunitat. Aprendre com funciona la xarxa i tornar-ho cap a la gent, perquè puguin conèixer-la, perquè puguin assabentar-se de què pot servir per superar certes coses, […]"
"[…] Es una finestra totalment oberta. Com et deia abans, és cert que intentem fer una visió positiva del barri però també estem oberts a tractar certs temes conflictius. Si hi ha conflictes, no els podem ignorar. Ja ens preocuparem de com els tractem, però si s’ha de parlar sobre les drogues, doncs es fa. Això sí, hi ha moltes maneres de fer-ho. No ens hem de quedar amb la idea que només al nostre barri hi ha drogoaddictes, perquè en qualsevol barri n’hi ha."
" […] És cert que l’alfabetització digital ha evolucionat perquè abans la gent associava l’ordinador amb l’oci dels joves, però ara ja ha entès que l’arribada d’Internet facilita per exemple la gestió dels tràmits. […] Això ha apropat els ordinadors a la gent i es nota que hi ha ganes. Però les dificultats hi són. Primer de tot, es tracta d’un procés lent que requereix molt de temps. […] es requereix un espai de confiança. La gent s’ha de trobar a gust. […] Finalment, una de les grans mancances són els problemes amb la lectoescriptura. Això és greu al barri. No és qüestió de nivells d’alfabetització, sinó que veritablement llegir i escriure al barri no és tan habitual com nosaltres pensem que pot ser. Es pot viure tranquil·lament sense llegir o sense escriure regularment. No estic parlant de faltes d’ortografia sinó de la freqüència amb la qual s’escriu o es llegeix. Hi ha molta gent que es troba que quan aprèn a treballar amb ordinadors ha d’escriure i llegir. Això els xoca molt i els tira una mica enrere, perquè normalment no ho fan. […]"
"[…] les tendències ens marquen que ens movem cap al interfície tàctil i visual. Suposo que això farà que la importància del text disminueixi. Però, actualment, la lectoescriptura és un dels temes on es nota que hi ha més feina per fer, tant per a nens com per a gent gran. No es que no sàpiguen llegir i escriure, sinó que el nivell de comprensió lectora és molt fluix. Els “nanos” són capaços d’entrar al Facebook i de mantenir comunicacions." Ara, si et pares a mirar aquestes converses, la veritat és que és un miracle de la comunicació que s’entenguin. […]"
"De La Cueva es preguntava “Per a què serveixen les tecnologies si no és per a transformar la realitat?”. Això és completament cert: així com el tren i la màquina de vapor, l’ordinador ens ha transformat. […] A les persones escèptiques els diria que ho provin, perquè per molt que no es donin oportunitat per a canviar, el món ja ho ha fet. Les TIC, els ordinadors, no desapareixeran. No tornarem a escriure cartes. Les coses ja no es fan com abans.[…]"
"[…] prefereixo invitar a la gent perquè es vingui a fer un tomb, a apropar-se al barri, quedar amb nosaltres i atrevir-se a venir. Una de les coses que diem quan presentem el nostre projecte és que La Mina té una imatge molt potent, molt marcada, tothom n’ha sentit parlar, tothom en té una idea. Apropar-se al nostre projecte pot significar també una oportunitat per mantenir converses o per conèixer els espais. […] Estem parlant d’un projecte obert, que permet aquest tipus de flexibilitat. […] Hi ha gent que diu que hauria d’haver un desdelamina.net per a cada barri. Doncs, segurament! Poseu-vos-hi! O posem-nos-hi! Nosaltres no sabem molt. Tot el que sabem ho hem anat aprenent però no ens costaria gens explicar-ho als altres. […]"
Si vols llegir l’entrevista pots passar-te por la web del projecte, també hi ha versió en castellà i en angles.
Volem tornar a agrair l’atenció rebuda per el projecte Ments Obertes i en Fabricio.