Diferents actes commemoratius celebren el dia internacional del Poble Gitano als Països Catalans

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

Com ja és tradició, la comunitat gitana, prop de 150.000 actualment viuen als Països Catalans, van celebrar el passat 8 d’abril, el dia internacional del Poble Romaní amb diversos actes arreu del territori.

La comunitat gitana, coneguda pel seu nomadisme, ha deixat constància del seu pas pels territoris catalans, ja des del salv-conducte atorgat a Johannes d’Egipte inscrit el 1421. Però fou en el primer congrés mundial del Poble Romaní, celebrat a Londres el 8 d’abril de l’any 1971, quan s’instaurà aquest dia com a dia per a celebrar, precisament, la constitució d’aquest congrés mundial. També fou llavors quan s’instituí la bandera i l’himne del poble romaní.

La comunitat gitana ha celebrat aquesta data amb diferents actes durant tota la passada setmana. Entre els actes més institucionals, el celebrat per desè any consecutiu al Parlament de Catalunya i que a més de representants de tots els grups parlamentaris, contà amb la presència de membres de la Federació d’associacions gitanes de Catalunya.

Al barri, a l’espai cultural Font de La Mina, es va aprofitar per a presentar-hi la nova Associació Gitana Joventut, Igualtat i Progrés que pretén a més de fomentar la cultura gitana, servir com a plataforma oberta per a la millora de la situació laboral i formativa dels joves del barri. En l’acte hi van participar Manuel Heredia, assessor en Atenció a la Comunitat Gitana de la Generalitat de Catalunya, Carlos Muñoz, lingüista expert en llengua romaní, Paqui Perona, presidenta de Veus Gitanes, Manuel Fernández, vicepresident d’educació de la FaGiC, Sebastián Porras, membre de la Fundació Pere Closa, i Rafael Perona, president del Centre Cultural Gitano de la Mina.

 

Entre els actes més populars, la Ginkana i tallers organitzats per diferents entitats gitanes i que ompliren d’activitat el moll de la Barceloneta durant tot el dissabte i el tast de cuina gitana i la mostra de documental gitana celebrades al barri de Gràcia per l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans.


www.btvnoticies.cat

Aquests actes serviren de preludi a l’acte més simbòlic, la Cerimònia del Riu on Roms de tot el món es reuneixen als rius per a fer una ofrena floral. Els pètals de rosa simbolitzen el caràcter nòmada del poble romaní i les espelmes enceses serveixen per recordar les víctimes de les persecucions que ha sofert aquesta comunitat. A l’àrea metropolitana de Barcelona, la comunitat elegeix el riu Besós per a l’ofrena.


www.btvnoticies.cat

A Barcelona, els actes es van tancar amb un espectacle a la Font de Montjuïc on es van projectar els colors de la bandera gitana mentre sonava el "Gelem, gelem (vaig caminant)" himne oficial de la comunitat romaní.

Al País Valencià, a causa de les retallades, les entitats i associacions gitanes no van poder realitzar cap acte commemoratiu.

Per acabar pots consultar els diferents articles publicats a desdelamina entorn a aquest dia internacional i la seva celebració anys anteriors.