Quines necessitats educatives contempla el nostre barri? És l’educació una eina de transformació social? De què parlem quan parlem d’absentisme i de segregació escolar?
Us animem a resoldre aquests i d’altres interrogants a través d’aquest monogràfic, per dibuixar entre tots i totes el panorama educatiu que volem construir a La Mina.
Al llarg de la seva història, La Mina ha vist arrencar projectes educatius que han avançat en direccions ben diverses. El barri ha atret un gran volum de recursos amb recorreguts dispars. En el millor dels casos, els resultats d’aquestes apostes encara avui es sostenen però els canvis han estat constants per trencar amb una realitat perenne: l’absentisme, el baix rendiment acadèmic i la segregació escolar.
Amb l’aparició de l’Institut Escola i d’altres noves propostes educatives, des del desdelamina.net ens sorgia la necessitat d’entendre per què hi regnava al barri la consciència del “fracàs educatiu” i per què s’apostava a l’actualitat per nous models que naixien com a eines de canvi i transformació social.
Amb l’objectiu d’aprofundir en una de les temàtiques que més afecten la vida diària de La Mina i amb la intenció de generar noves preguntes, interès i impacte en la comunitat i de posar en valor les accions que ja s’estan duent a terme, decidíem elaborar un diagnòstic de la consciència i la trajectòria que acumula el barri entorn l’educació formal.
Per a fer-ho, ens sorgien preguntes tan comunes com quins són els motius que fan que nens i nenes no vagin de manera regular a l’escola, quina és la política educativa per la qual s’aposta, fins a quin punt hi influeixen les barreres culturals i socio-econòmiques (si és que realment n’existeixen) i quin paper hi podrien jugar els nous models educatius en el barri, entre d’altres.
Aquestes qüestions ens van conduir a abordar el tema des de quatre vessants.
La primera de les perspectives que ens plantejàvem tenia a veure amb la “cultura de l’educació”. Volíem contemplar quina era la realitat educativa actual a Catalunya i aterrar-la al nostre barri, analitzant els possibles punts comuns o les diferències que compartien els territoris sobre aquesta concepció. Per aprofundir-hi, vam organitzar una Taula Rodona amb persones expertes en el tema, buscant contextualitzar històricament la cultura de l’educació, estudiant les mancances del sistema educatiu, plantejant nous reptes de futur i fent un anàlisi de les possibles causes que desencadenen la realitat escolar en el cas del barri de La Mina.
Per parlar d’educació, però, calia centrar abans alguns conceptes claus rellevants en el tema. Ens referim a idees com equitat, inclusió, innovació i abandonament escolar. Una llista que es completa amb un total de set conceptes i que Mònica Nadal, directora de recerca de la Fundació Jaume Bofill, ens va ajudar a descriure.
L’escola va lligada a unes polítiques educatives concretes. Per entendre quina era la filosofia política que estructura el panorama actual, des del deselamina.net vam xerrar amb Miquel Angel Essomba (Comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona), Joan Callau (Alcalde i Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs) i Joan Josep Llansana (Inspector d’Educació als Serveis Territorials de Barcelona Comarques). Les diferents trobades ens van permetre dibuixar els actors i els òrgans que intervenen en l’esfera de l’educació pública i prendre consciència d’allò que ja s’està fent i dels horitzons sobre els quals es treballa.
I no podíem abordar el present sense fer una mirada cap al futur més proper. Dels nous models educatius i del paper que hi jugaran en els propers anys en relació amb l’escola tradicional en parlem havent-nos apropat a les Escoles de Segona Oportunitat, les Escoles Magnet, les Escoles Tàndem i les Comunitats d’Aprenentatge. Educació més inclusiva, treball per projectes, aprenentatge transversal i desenvolupament integral de l’alumnat són algunes de les idees que vam conèixer a través d’aquestes propostes.
Així doncs, us animem a capbussar-vos en la particular investigació que hem fet des d’aquest mitjà. Esperem que us empenyi a plantejar-vos noves qüestions, resoldre possibles interrogants i prendre partit sobre el tipus d’educació que voleu que entre totes i tots construïm en el nostre barri.