Recentment us presentàvem la nostra proposta d’acostar-vos experiències d’educomunicació durant el mes de juliol per conèixer què s’està movent més enllà del nostre barri. En aquest sentit, us compartim el projecte elParlante, una iniciativa que pretén crear espais de diàleg en llibertat i des de la comunitat.
L’associació elParlante neix a Barcelona el 2009 i li deu el seu nom al que a Amèrica Llatina es coneixen com a ‘parlantes’, que és el que en català anomenem ‘altaveu’. En molts indrets d’Amèrica Llatina i del Carib es construeixen, encara de manera artesanal, enormes ‘altaveus’ que es treuen als carrers dels barris populars els diumenges per a amenitzar la vida ballant i creant comunitat. Portant el paral·lelisme a Catalunya, això és el que fem i el que ens interessa a elParlante: crear espais de diàleg en llibertat.
A elParlante entenem que l’educació mediàtica, també anomenada educomunicació -que té un sentit més ample i és així com l’entenem nosaltres- només pot ser interseccional, és a dir, ha de tenir la capacitat de creuar per a conèixer els diferents privilegis i les diferents opressions que ens traspassen. Per exemple, l’anàlisi d’un vídeo de reguetón necessita una lectura des de la perspectiva de gènere, però també des del racisme i des de la classe social, perquè ni qui el produeix, ni qui el protagonitza, ni qui el consumeix són persones monolítiques que se’l miren només des d’una perspectiva, ni tampoc els afecta a totes de la mateixa manera. La interseccionalitat permet veure els diferents matisos i analitzar, per exemple, una notícia sobre els refugiats des de diverses perspectives.
A elParlante treballem en diferents tipus de projectes: sensibilització, co-creació, formació i comunicació amb diferents grups de població com els joves i la gent gran i realitzem també projectes intergeneracionals.
Els nostres projectes de sensibilització tracten temàtiques que afecten als joves i les persones grans a partir de la crítica mediàtica, és a dir, de l’anàlisi compartit dels formats i les imatges que ens arriben des de les múltiples plataformes mediàtiques. Tot això ho fem normalment a instituts, però també a d’altres espais tant del marc de l’educació formal com de l’educació informal.
Pel que fa a la co-creació audiovisual, els nostres projectes tenen una durada mínima de 20 hores en els quals construïm peces creatives amb un grup reduït de persones amb l´objectiu d’expressar els seus punts de vista en relació a una temàtica determinada. La creació es deixa en mans del grup i elParlante tutoritza i recolza en la part més tècnica. Seguint aquesta metodologia hem realitzat curtmetratges, videoclips, reportatges i animacions que després es projecten als barris o s’acompanyen de guies pedagògiques que serveixen per a continuar el debat i la sensibilització a d’altres espais, normalment els espais de convivència del grup que ha creat el vídeo (l’escola o institut, el casal de barri, el casal de gent gran, etc.).
Aquest tipus d’exercicis esdevenen particularment interessants quan es poden replicar i mantenir en el temps, ja que aconsegueixen que les persones participants s’apoderin i parlin obertament de qüestions importants per a elles i/o per a les seves comunitats. No pretenem donar-li veu a ningú, perquè la gent ja té la seva pròpia veu, però sí obrir espais per a què el diàleg flueixi i contribueixi definitivament a l’apoderament, a la cohesió i a la transformació social.
En aquest sentit, un dels nostres projectes més importants és el ‘Ciutat Esperança’ implementat a Ciutat Meridiana (Nou Barris, Barcelona) i que el 2018 va guanyar el premi Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela que la Diputació de Barcelona atorga com a reconeixement a projectes d’intervenció social. Gràcies al projecte Ciutat Esperança es va generar un espai en el que un grup de joves participants del projecte va crear la seva pròpia entitat juvenil per a promoure la implicació social d’altres joves del barri, sempre des de la perspectiva comunicativa. L’impacte del projecte continua més enllà de la seva fi, i això es el que busquem amb les nostres intervencions.
També, des de fa un parell d’anys, realitzem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i Teleduca / Educació i Comunicació SCP, un seminari per a teoritzar i reconèixer el treball d’altres experiències similars a la ciutat, intentant promoure la cooperació (i no la competència) entre entitats i professionals i la sistematització de metodologies i coneixements en l’àmbit de l’educomunicació.
Finalment, treballem en projectes com campanyes de comunicació, vídeos institucionals, exposicions o, fins i tot, festivals de cinema com La GRAN Pantalla, el Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran de Barcelona que va tenir la seva primera edició el juny 2019. Tot comença amb la idea de treballar des de i amb les persones des d’una perspectiva interseccional i participativa, procurant fomentar la transformació social i la ciutadania activa.
Durant els nostres deu anys de vida, més de 5.000 persones han participat en els nostres tallers. Hem col·laborat amb desenes d’entitats entre les quals s’hi troben diversos ajuntaments: Barcelona, Sabadell, Barberà, L’Hospitalet, Granollers, Mataró, Sant Vicenç dels Horts. I hem realitzat també projectes en altres països, concretament Equador i Colòmbia.