El passat dimarts 13 de juny vam assistir a la sessió informativa que el CAP La Mina presentava sobre la prova pilot que ha desenvolupat al llarg dels darrers anys per preveure i abordar l’obesitat infantil al territori. Sabem que al barri hi ha una prevalença d’obesitat molt més alta que la mitjana de Catalunya. Des del mateix CAP ens expliquen que el codi postal pot influir més que la genètica en aquesta qüestió i això, lligat a què a La Mina hi ha molta població jove i una gran cultura comunitària, van ser els motius pels quals es va escollir el nostre Centre d’Atenció Primària per elaborar l’estudi.
L’objectiu de la prova pilot era dissenyar un algoritme d’intervenció replicable a altres territoris, que permetés millorar els hàbits dels infants i reduir la prevalença de l’excés de pes des d’un abordatge integral de la salut. Des d’un inici, es tenia present que aquest model havia de:
- Ser multifactorials, intersectorial i multinivell.
- Contemplar en compte aspectes individuals i d’entorn.
- Actuar sobre alimentació, activitat física i sedentarisme, hores de son i suport emocional.
- Centrar-se en l’infant i la seva família, amb un abordatge motivacional, respectuós i no estigmatitzador, amb estratègies intensives i acompanyament continu a llarg termini.
A partir d’aquesta base, van elaborar un missatge clau, clar i visual per a tota la població: estimació infinita a l’infant en tot el procés, 9 hores de son, 5 peces de fruita, màxim 2 hores de pantalles, 1 hora d’activitat física i 0 begudes ensucrades al dia. I amb aquest punt de partida, es va començar a treballar en el disseny de la intervenció, comptant amb el suport i la complicitat de les entitats del territori.
La idea inicial era identificar conjuntament les necessitats i recursos existents i abordar-ho amb l’ajuda de les escoles, les associacions i administracions. L’arribada de la Covid, però, va dificultar aquest treball comunitari, modificant així una gran part de la intervenció i basant-se en l’acompanyament directe amb els infants i les famílies. La intervenció comunitària s’ha centrat en la diagnosi inicial compartida, la realització de tallers i l’impuls del consum de fruita, tant a l’escola com a les entitats.
Els resultats de la intervenció
Malgrat aquests canvis en la intervenció a causa de la pandèmia, l’estratègia ha estat efectiva, ajudant a modificar hàbits i promovent una pèrdua de pes en molts casos. Després d’acompanyar a 51 infants participants durant una mitjana de 14 mesos, l’estudi comparteix les següents conclusions:
- Els esmorzars i berenars són àpats crítics per l’elevada presència d’aliments i begudes d’alta aportació energètica i baixa qualitat.
- S’observa una correlació negativa débil entre el nombre d’àpats i l’índex de massa corporal: a més àpats, menor IMC.
- S’ha aconseguit que les participants augmentin el consum de fruita, verdura, llegums i fruits secs, i dismuneixin el consum setmanal de llaminadures i brioxeria.
- S’ha aconseguit que les participants augmentin el nombre d’hores d’activitat i esport, així com el nombre d’hores de son, i dismuneixin el nombre d’hores davant les pantalles.
- El 56,9% dels infants ha fet un salt a una categoria superior en l’índex 95210. Això s’ha vist reflectit en una disminució d’un punt en l’IMC.
Els resultats, juntament amb la memòria d’intervenció, el resum executiu, l’algoritme d’intervenció del model i una caixa d’eines i materials per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil, es pot trobar accessible al web de la Generalitat de Catalunya. En aquests moment, s’està anlitzant en quins territoris similars a La Mina es pot replicar aquesta prova pilot.