El futbol a La Mina també es juga en femení – Esports a La Mina

  • Categoria de l'entrada:Cultura

Des dels més de 20 anys d’història a La Mina amb el CF Tramontana fins a l’empenta de la categoria femenina o l’esclat de la Gipsy Kings League. El futbol està de moda al barri. I en aquest tema de fons, on posem el focus en l’esport, hem volgut parlar amb entrenadors i responsables dels diferents equips per entendre què hi ha darrera d’aquesta passió per la pilota.

Club de Futbol Tramuntana

L’any 2000 es va crear el CF Tramontana. Rep aquest nom en honor al bar on es va fundar, a partir de la iniciativa de Toni Porto, un veí de La Mina que entenia la necessitat d’oferir un espai als infants que jugaven a pilota als carrers del barri. En Toni, ens explica, ha tingut sempre en ment aquesta voluntat educativa de treballar en valors a partir de l’esport. L’esforç, la disciplina, el treball en equip o el respecte han d’estar presents en l’acompanyament als joves.

Per aquest motiu, el CF Tramontana es considera un projecte socioeducatiu. Mitjançant la pràctica esportiva, es treballa per garantir la igualtat d’oportunitats, així com fomentar el compromís personal i escolar: de fet, la comunicació amb les escoles dels participants és fluïda i si algú no assisteix a classe, no pot entrenar ni jugar els partits.

El club ha anat creixent amb el temps. A l’actualitat, compta amb uns 150 infants d’entre 6 i 13 anys, repartits en una desena d’equips que juguen a futbol 7 i futbol 11. De fet, és l’únic club federat del barri de La Mina. I durant els més de 20 anys de recorregut, ha estat guardonat en diferents campionats on ha competit amb equips de Barcelona. De fet, enguany, les categories prebenjamí i aleví es van endur la plata del II Torneig F7 Tramontana, organitzat pel club. En ell, hi participaven dotze entitats, dues d’elles internacionals, amb 31 equips de diferents categories.

L’embranzida del futbol femení també ha arribat a La Mina.

Pel curs 2023-24, el CF Tramontana estrenarà dos equips femenins, que també estaran federats i seran entrenats per dues veïnes del barri. I és que les noies i joves de La Mina també volen el seu lloc en el món del futbol.

L’auge del futbol femení a nivell nacional i internacional sembla que també ressona en la nostra comunitat. Després que el Barça guanyés la Champions femenina i que la selecció femenina espanyola es proclamés campiona del món, les futures jugadores de La Mina han agafat més força. De fet, no són l’única proposta que hi ha sobre la taula. La Kings League Gipsy, de la qual us en parlem ara, també tindrà el seu propi equip de dones.

La Kings League Gipsy a La Mina

La lliga de futbol que va crear en Gerard Piqué ja fa temps que compta amb una rèplica que ha promogut la comunitat gitana de Catalunya. Fins ara, el barri de La Mina hi ha participat amb dos equips masculins, però enguany La Mina també hi serà representada amb equips formats per dones.

L’origen d’aquests equips el trobem l’octubre del 2022, quan una vintena de noies i joves, d’entre 11 i 18 anys, es van reunir per jugar al futbol. Les va acompanyar en Porta, dinamitzador esportiu al Poliesportiu de La Mina. Des d’aquells inicis, on l’objectiu era jugar i passar-s’ho bé, l’equip ha anat creixent. I en aquests moments, el propòsit és sumar-se a la nova competició, amb altres equips de Sabadell, Badalona i voltants, amb la mateixa normativa que la Kings League Gipsy. Tant és així, que per aquesta temporada les joves de La Mina fins i tot estrenaran equipació.

Per a qui encara no hagi sentit a parlar, la Kings League Gipsy és un fenomen que neix a inicis del 2023 com una versió de la comunitat gitana de la Kings League. Amb la intenció de fer comunitat i promoure l’esport i els valors socials, el moviment va sorgir a Barcelona sota l’impuls de dos joves. Una iniciativa que aviat va ser recolzada per altres aficionats i jugadors i que va fer-se viral a partir dels vídeos de Tik Tok i les transmissions autogestionades a Twitch.

La Kings League Gipsy ha estat formada fins ara per 16 equips de La Mina, Bon Pastor, la Zona Franca, Sabadell, Manresa i, fins i tot, Mallorca. El següent objectiu és ampliar el nombre de conjunts i aconseguir més camps on jugar per assolir les peticions que comencen a sorgir a la resta d’Espanya.