El Litoral de La Mina: l’estat de les platges de Sant Adrià de Besòs

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

Seguint amb els articles de l’especial d’agost, que enguany estem dedicant al Front Litoral més proper al barri de La Mina, no podíem passar per alt l’estat actual de les platges de Sant Adrià de Besòs i com afecta a la població que en vol gaudir.

I és que per segon any consecutiu gairebé la meitat de l’espai disponible de platja del municipi es manté tancada al públic a causa de la contaminació present a la sorra. Concretament, des del mes de maig de 2021 no es pot accedir a la Platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs per la detecció de residus industrials de les antigues empreses que poblaven el litoral nord de Barcelona.

El procés per descontaminar la sorra de la platja es va inicar per part del Ministeri per a la Transició Ecològica el passat mes de juny, sent la primera actuació la col·locació de valles més resistents de les que hi havia fins el moment. Les valles es van acompanyar de cartells informatius i, suposadament, de l’activació d’agents cívics per informar a la població i evitar que es faci ús de la platja.

Tot i això, res avui en dia impedeix de forma eficaç que qui vulgui pugui accedir a l’espai tancat i no és difícil veure banyistes tot i la prohibició. Si bé els cartells i les valles deixen clar a tothom que la platja està tancada, també és cert que els motius del tancament per contaminació no es fan explícits als panells. Potser una informació més rigurosa i menys genèrica hagués frenat a més d’un usuari en prendre consciència dels riscos als que s’exposava.

A l’altra banda de la desembocadura del riu Besòs, hi trobem la Platja del Fòrum, aquesta sí oberta per als banyistes sempre i quan no quedi reservada per algun gran festival (tal i com ja vam comentar en l’article anterior). La seva situació, però, també genera alguns dubtes perquè té a tocar la incineradora de Tersa i la central elèctrica d’Endesa. 

Ja fa anys que coordinadores veïnals com Airenet denuncien les males pràctiques de les instal·lacions de Tersa, que han estat investigades i denunciades per la Fiscalia de Medi Ambient per haver emès gasos contaminants que suposen un risc molt greu per al medi ambient i les persones de l’entorn.

Tot plegat, junt amb la desaparició de la coneguda com ‘Platja de Chernobil’ a tocar de les tres xemeneies emblemàtiques del litoral del Besòs, ara amb roques a tocar de l’aigua, fan realment complicat poder gaudir amb normalitat i tranquil·litat d’un recurs tan extraordinari i valuós com l’accés al mar i les platges.

Per ampliar sobre el tema des d’una altra mirada, us animem a fer un cop d’ull a la galeria d’imatges que hem obert a Flickr arran d’aquests artícles.