El Litoral de La Mina: quan la música i la multitud s’apoderen del territori

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

És estiu i, com sempre, hem volgut preparar un especial d’agost: aquesta vegada, posem el focus sobre el Front del Litoral. A partir de tres articles que anirem publicant en les properes setmanes, analitzarem els diferents usos que fem d’aquest espai que voreja el barri de La Mina. I en aquest primer, ens centrem en la presència dels festivals que s’organitzen al Parc del Fòrum i les platges del voltant.

A pocs metres del barri de La Mina, quan comença la temporada de primavera i estiu, els concerts i els festivals s’apropien del Litoral. La música s’estén més enllà del Parc del Fòrum i repica contra Venus, Mart o Saturn. Onades de persones amb ganes de festa colonitzen els entorns del nostre barri. El Primavera Sound, el Barcelona Beach Festival o el Cruïlla arriben a la ciutat deixant al seu pas alguna cosa més que ritme. Analitzem en aquest article les conseqüències de la presència d’aquests grans esdeveniments per a Sant Adrià i La Mina.

A inicis del mes de juliol, els mitjans de comunicació es feien ressò del rebuig de la llicència d’activitat per al Barcelona Beach Festival a poques hores de la seva celebració. L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs no admetia la documentació necessària perquè aquesta va ser entregada fora de termini. Tot i que finalment es va donar llum verda al festival, les hores prèvies al seu inici es van viure amb molta incertesa. Fins i tot, Live Nation España, la promotora del Barcelona Beach Festival, advertia que denunciaria a l’alcaldessa Filo Cañete i a la primera teniente de alcalde, Ruth Soto, si finalment l’esdeveniment quedava anul·lat.

Aquest cas posava sobre la taula una realitat que assetja al Front del Litoral en aquesta època de l’any. Durant alguns dies, els festivals s’apropien dels entorns del barri de La Mina per acollir a milers de persones amb ganes de música. Una situació que es contraposa al dia a dia del territori. Tot i que la majoria d’aquests festivals compten amb programes solidaris que repercuteixen positivament en entitats socials del municipi, no hem d’oblidar que, alhora, l’ús privat de l’espai públic dificulta l’accés habitual al litoral de veïns i veïnes.

El Primavera Sound és un altre dels festivals que guanya protagonista a l’estiu al Litoral. L’organització d’aquest esdeveniment culpava a l’Ajuntament de Sant Adrià d’haver deixat a moltes persones sense entrar per limitar la capacitat màxima de participants a 15.000. En un inici, estava previst habilitar una zona de concerts per a 30.000 persones, però finalment es va descartar la proposta. Una xifra que sorprèn tenint en compte que s’equipara gairebé al total d’habitants de la nostra ciutat.

L’impacte d’aquestes concentracions sobre el barri de La Mina, els seus entorns i Sant Adrià de Besòs és gran. Parlem d’un impacte acústic, mediambiental i social. Durant el Primavera Sound, per exemple, la platja del Fòrum va quedar sense accés a les dutxes i a les places d’aparcament. I el Parc de la Pau va veure com la zona de gespa quedava devastada.

La pregunta és quin és l’impacte en positiu pel global de la població de Sant Adrià de Besòs de comptar amb la presència d’esdeveniments com aquests en el Front del Litoral. Es tracta només d’un impacte econòmic? I, sobretot, milloren aquestes celebracions la imatge del nostre barri i l’obren a noves oportunitats?

Per mostrar la complexa versatilitat d’aquest territori, l’equip del desdelamina ha sortit càmera en mà per evidenciar els diferents usos que adopta. El resultat, una galeria fotogràfica a Flickr sobre les diferents formes que pren el Front del Litoral.