El poble gitano demana la incorporació de la seva història i cultura en el currículum educatiu

En el passat mes d'abril, el poble gitano va fer un pas endavant en el camí al reconeixement de la seva comunitat dins de la societat catalana. Sant Adrià del Besòs es convertia en el primer municipi que insta la Generalitat a què la història del col·lectiu s'ensenyi a les escoles.

      

Els gitanos de Catalunya reclamen la incorporació de la història i la cultura del seu poble en el currículum educatiu de Primària i ESO. La petició es va fer explícita a l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, després que tots els partits recolzessin una proposta presentada per Sant Adrià en Comú (SAeC) i promoguda quatre entitats gitanes que treballen pel reconeixement i respecte a la seva comunitat dins la societat catalana (Veus Gitanes, Associació Gitana de Joventut, Igualtat i Progrés, Centre Cultural Gitano i Proamina).

Es preveu que la proposició es debati a l'Ajuntament de Barcelona i d'altres ciutats perquè, tal i com explicava el regidor de SAeC Basilio Perona, amb aquesta iniciativa "es busca fomentar la convivència i evitar els estereotips" i combatre així l'antigitanisme.

Aquesta no és la primera demanda que es promou des del poble gitano. Les campanyes de sensibilització van iniciar al 2015 amb el Consell Estatal del Poble Gitano i aquesta darrera, dirigida per la Fundació del Secretariat Gitano i llançada el 8 d'abril (Dia Internacional del Poble Gitano), gira entorn la pregunta d'un nen anomenat Samuel que es qüestiona per què la història i la cultura del Poble Gitano no apareixen als llibres escolars.

"Llancem aquesta acció perquè creiem en una escola que promogui la igualtat entre les persones. Una escola on la diversitat es percebi com una riquesa i no com un problema, i on imperi la tolerància i el respecte cap a les diferències", subratllen des del Consell.