Aquest mes d’octubre ha començat el procés participatiu per consultar la ciutadania sobre quin futur vol per a l’espai de les Tres Xemeneies, que es concretarà en un Pla director urbanístic (PDU). El procés no és vinculant.
Fotografia: Ajuntament de Barcelona
El procés participatiu
Aquest procés, organitzat pel Consorci del Besòs, el Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) de la Generalitat i els Ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona, va tenir com a punt de partida públic la sessió informativa del passat 27 de setembre. La presentació va servir per explicar les quatre jornades temàtiques que estan tenint llocs els dilluns d’octubre. La metodologia de tot el procés és clara, i a cada sessió s’entrega un dossier explicatiu i es fa una introducció de com es treballarà durant les dues hores i mitja que dura. L’assistència és molt variada, amb gent a títol individual, representants del teixit associactiu de la ciutat, polítics, tècnics i professionals de diversos àmbits.
La primera d’aquestes jornades temàtiques, celebrada el 8 d’octubre, es va centrar en el futur de les tres xemeneies i de la sala de turbines, protegides com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) des del 26 de setembre de 2016. Hi van assistir unes seixanta persones, la meitat de les quals en nom d’alguna entitat, col·lectiu o institució. La part central de la sessió va consistir en formar subgrups per tractar les diverses vessants des de les quals es pot encarar el futur d’aquestes construccions, fent una pluja d’idees col·lectiva. La Plataforma per la conservació de les 3 xemeneies ha penjat al seu web les següents propostes.
La segona sessió va tenir lloc el passat 15 d’octubre i va girar al voltant de la connectivitat del sector amb la ciutat existent, el model de mobilitat i el seu cost. Bàsicament s’enfocava a la zona costanera, entre la línia del tren i el mar, i es reflexionava al voltant de la pregunta “Com t’imagines aquest passeig marítim? Conservador de la natura o més a prop d’una trama urbana?”. El que sembla clar, tot i que cal veure fins a quin punt, és que cal que hi hagi activitat productiva, per així tenir un reclam de cara a aconseguir finançament més enllà de les institucions ja implicades. Altre cop, la Plataforma per la conservació de les 3 xemeneies ha penjat al seu web les següents propostes.
Les dos sessions que falten, previstes per dilluns 22 i dilluns 29, tractaran sobre espai públic, infraestructures verdes i relació amb el Parc Fluvial del Besòs per una banda, i model d’ordenació del front edificat per l’altra. Totes aquestes sessions tenen lloc al Casal de Cultura de Sant Adrià de Besòs de 18.30 a 21.00 h i requereixen inscripció prèvia a través del web frontlitoral.cat.
Per acabar, el 12 de novembre tindrà lloc un seminari transversal per posar en comú i analitzar les propostes recollides al llarg de les quatre sessions temàtiques d’aquest procés participatiu, i explicar com aquestes es recolliran en el PDU. El lloc serà el mateix, però l’horari més ampli, de 17.30 a 21.00 h.
Fotografia: Ajuntament de Barcelona
D’on venim?
Novembre 2008
Té lloc la consulta ciutadana que aposta per conservar les tres xemeneies mentre això no condicioni el pressupost municipal ni els espais per als futurs equipaments. Notícia a El País.
Març 2015
La Plataforma per la conservació de les 3 xemeneies organitza una jornada de debat.
Març 2016
Procés participatiu previ a l’avanç de planejament del front litoral de les 3 xemeneies. En podeu consultar les conclusions oficials i la contracrònica i aportacions de la Plataforma per la conservació de les 3 xemeneies.
Setembre 2016
Les tres xemeneies són declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Això implicar que cal conservar l’edifici, assumint-ne el cost la propietat. I Endesa regala les xemeneies a l’Ajuntament de Sant Adrià. Notícia a desdelamina.net.
Març 2018
Nova jornada de debat organitzada per la Plataforma per la conservació de les tres xemeneies.
Finalment, per una visió més àmplia, és molt interessant recuperar l’article que el 2013 va fer el nostre col·laborador Francisco Marín.