Entrevista a l’alcalde Joan Callau

El diari digital Línia Nord publicava a finals de gener una entrevista a Joan Callau, alcalde socialista de Sant Adrià de Besòs des de 2013. En aquesta es parlen sobre molts temes relacionats amb el nostre barri.

A diferència de l’anterior mandat, aquest el PSC governa amb minoria i de moment sembla que no hi ha cap pacte, perquè algun altre partit, entri a formar part del govern.

Ara fa 8 mesos de les passades eleccions, i la valoració que en fa l’alcalde d’aquest període és positiva: “hem desembossat alguns temes encallats, com el destí del Bloc Venus de La Mina. També tenim el vistiplau verbal per continuar amb el Consorci de La Mina”

Pels 4 anys vinents el govern es marca dos reptes: assolir l’estabilitat econòmica i crear riquesa a la ciutat, aprofitant l’obertura que representarà el Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Al llarg de l’entrevista es parla de diferents fronts oberts en els quals l’ajuntament està treballant, aquí en destaquem algunes idees.

Transformació del front litoral

Les Tres Xemeneies és un dels projectes “més importants” de la ciutat, i l’alcalde afirma que “no firmaré mai la llicència d’enderroc. L’important és conservar els edificis” Al voltant de les tres xemeneies si construirà un nou barri i nous espais públics com, per exemple, una platja, un passeig i equipaments. Es crearà una comissió política amb l’Ajuntament de Badalona per fer el seguiment dels treballs i projectes. Encara no es té clar quin percentatge de pisos anirà destinat a protecció social.

 

Barri Besòs

Arran de la mort d’un jove, el passat mes de desembre després d'una protesta contra l’ocupació il·legal d’alguns pisos del barri del Besòs, es torna a obrir la polèmica de quina és la tasca que ha de desenvolupar l’ajuntament per resoldre el conflicte que això crea entre els veïns. Segons l’alcalde aquest “és un fet que ens va deixar molt tocats, perquè crec que estàvem treballant bé al barri amb els Mossos i l’Associació de Veïns.” i creu que “ l’Ajuntament té poc marge d’actuació, cal sensibilitzar els jutges perquè autoritzin ràpidament el llançament de les persones que han ocupat l’habitatge.

La Mina

Dins el barri hi ha varis focus latents: La continuïtat del Consorci, l’edifici Venus, els nous equipaments com el Campus Universitari, l’absentisme escolar, etc. Durant l’entrevista Callau en parla de cadascun d’ells.

Sembla que el Consorci allargarà la seva estada el barri, però de moment no hi ha res escrit, cal que totes les administracions que en formen part acordin els programes que volem desenvolupar.

D’aquest consorci en surt el Pla de Transformació del Barri, que sembla no ha agradat a tothom, doncs la Plataforma d’Entitats Veïnals de la Mina denuncia que no s’ha acomplert. Callau respon “Hi ha una cosa que és molt difícil… Com soluciones la pobresa?” En un toc irònic l’entrevistador proposa que sigui l’alcalde que respongui aquesta pregunta. Callau comenta que els objectius del consorci s’han complert. S’ha reurbanitzat el barri dotant-lo amb nous equipaments i s’ha comunicat amb el Tram. Sembla que el problema ha estat que no s’ha pogut vendre tot l’habitatge lliure que s’havia previst. Sembla que hi ha molta expectativa amb el nou campus universitari: “serà una nova realitat que serà molt positiva.”

Pel que fa a l’abandonament i fracàs escolar, Callau diu que cal recórrer al Departament d’Ensenyament de la Generalitat per lluitar-hi. Al barri recordem que hi ha un 80% d’absentisme en educació secundària obligatòria. L'Alcalde diu que “potser cal refer els plans educatius i, sobretot, comptar amb la comunitat gitana de La Mina a l’hora de dissenyar les polítiques.”

L’edifici Venus, protagonista ja de molts articles i estudis segueix sent un focus de conflicte, segons Callau els veïns que han volgut i que han pogut s’han traslladat, però els que no han volgut o pogut no se’ls pot obligar, per tant l’objectiu ara és rehabilitar l’edifici. Tot i així tornem a l’inici, segons L’alcalde el problema és la pobresa i reconeix que “fent viure 200 famílies en aquestes condicions, no afavoreixes que la seva situació es pugui regenerar.”

 

Feria de Abril

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit fer un concurs per adjudicar la gestió de la Feria d’abril. Sembla que la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) no els hi ha agradat gaire la idea. Callau també creu que han de ser les entitats les que han de muntar la Feria i demanar que reti comptes sobre les subvencions. També pensa que la Feria al Fòrum dóna visibilització del municipi, per tant cal mantenir-ne la ubicació.

 

Si voleu llegir la resta de l’entrevista ho podeu fer a la plana web del línia Nord.