Entrevista amb Àngels Rosell

Área Besòs publica una entrevista a la presidenta de l’associació Adrianes que ha estat guardonada amb la Medalla Macià de la Generalitat de Catalunya.

 angels02.jpg

L’entrevista fa un repàs de la seva trajectoria vital, desde els seus origens: "[…] La meva lluita social de forma seriosa va començar als anys 60 amb un treball voluntari que vaig fer a la Maternitat de Barcelona. En aquella època, els nens que estaven allà ho passaven molt malament, perquè no hi havia personal i els tenien lligats a partir de les sis de la tarda.[…] Desprès vaig anar al Camp de la Bota, on, amb l’Ajuntament de Sant Adrià vam crear una escola bressol pels nens de les dones gitanes que havien fundat una cooperativa. […] Desprès vam traslladar aquesta llar d’infants aquí a la Mina […] A partir d’aquí, vaig continuar treballant en el barri, molt implicada en el tema gitano, perquè sempre m’he sentit molt a prop d’ells […]"

També tracta el seu paper i treball com presidenta de l’associació de dones Adrianes :"[…] Pensava que si al barri havia d’haver-hi transformació, seria a través de la participació de les dones. I les Adrianas es va formar l’any 2001. Les Adrianas vam començar anant porta per porta explicant què volíem. Fins que vam aconseguir fer la primera trobada a nivell nacional d’associacions de dones en barris en transformació.[…] Les associacions de dones quedaven com molt encasillades en fer puntes, i cosir i demés, que està molt bé i no tenim res en contra […] Però sempre fem el treball de cara a donar, no a quedar-se, a intentar canviar el xip al barri de la Mina: no només rebre, sinó donar alguna cosa […]"

I acabant la entrevista es fa tot un extens repàs sobre el pla de transformació del barri, el seu desenvolupament i moment actual: "[…]la rehabilitació urbanística és molt més fàcil a pesar de que és més costosa econòmicament. I lògicament l’entorn condiciona a les persones. Amb un entorn més agradable, l’actitud canvia. Ara, ja la qüestió social és més difícil […] han d’haver-hi canvis d’actitud, de respecte cap als altres […] em fet un pas impressionant. Però clar, encara s’ha de treballar en el tema social […] amb els nens i amb les dones. Per això intentem que les dones vagin transmetent tot lo que s’hauria de fer. Un dels objectius de les Adrianas va ser que dos o tres de nosaltres anessin a les escoles per poder parlar amb les mares dels nens que deixaven de la importància de que participessin en les AMPES de les escoles.[…] Qui transforma un barri, una ciutat? L’entorn i la gent. Si els comportaments d’aquesta gent no canvien, fa que això no es pugui tirar endavant per més esforços que a vegades s’hi facin, que se n’han fet.[…]"

Si vols llegir la entrevista completa, visita la web de Área Besòs.