Identitats i Miralls ’15 :: Crònica enllaçada

Tancant la nostra proposta Identitats i Miralls d'aquest any, us convidem a llegir una crònica enllaçada de tots els articles publicats al seu blog.

 

Durant la primavera de 2015 va tenir lloc una nova experiència d’Aprenentatge i Servei (ApS) sota el nom “Identitats i miralls“, on un grup d’estudiants de primer curs del Grau de Treball Social de la Universitat de Barcelona reflexionaven sobre com es creen les identitats personals i comunitàries a un barri com la Mina, realitzant una reflexió entorn els mitjans de comunicació i la seva construcció de la realitat social. Tot plegat, amb l’acompanyament del projecte de comunicació social desdelamina.net

image

La primera sessió va ser la jornada d’aprenentatge. Va servir per començar a trencar estereotips, per fer una primera aproximació pràctica amb un passeig comentat pels carrers del barri, així com un anàlisi critic de notícies de mitjans. També vam compartir un bon dinar i vam aclarir aspectes concrets de les sessions de servei. Als nervis d’aquesta primera presa de contacte se li unien les ganes de saber-ne més, de començar a parlar amb els col·lectius del barri.

La setmana següent ja comencem amb les sessions de servei. La Laura, la Malena, en Joan i l’Elena comencen trobant-se amb un grup de veïns i veïnes del barri que es coneixen del Punt Òmnia, on han compartit cursos d’informàtica. Porten molts anys vivint aquí i parlen amb naturalitat de la realitat del tràfic de drogues i l’estigma que comporta això per la Mina. També saben veure, però, tots els aspectes positius d’aquesta banda de Sant Adrià de Besòs, aspectes que moltes vegades queden ocults sota els grans titulars.

Aquest mateix matí, la Malena i la Laura es reuneixen amb l’Agustí Clua, coordinador pedagògic de l’IES Fòrum 2004. La conversa gira al voltant de la realitat diària a l’institut del barri i del poc contacte que hi ha ara amb les famílies, degut en part a la nova ubicació de l’edifici. Aquest exemple concret il·lustra la sensació que molta gent del barri comparteix sobre el fracàs (o el no-èxit) del Pla de Transformació de La Mina.

Per la seva part, l’Elena i en Joan dediquen la segona sessió del dia a conversar amb dos periodistes que cobreixen les notícies del Barcelonès Nord: La Sara Muñoz del Punt Avui i en Javi Torres del Diari de Badalona i Sant Adrià. Analitzen la dificultat de destacar els aspectes noticiables positius del barri sense un coneixement a fons del mateix, tot això combinat amb el poc temps de què disposen moltes vegades per treballar les noticies.

Per la tarda, és el torn de la Sara i la Belén, que es troben amb l’Associació de Dones Iris per comentar una noticia sobre el Camp de la Bota. La majoria d’elles tenen bons records de quan vivien a les barraques, alhora que són força crítiques amb la realitat actual del barri. La tarda acaba amb una trobada amb la Montse Espuga, directora de la Biblioteca Font de la Mina. Amb ella comenten una notícia sobre el suport del Síndic de Greuges al veïnat de l’edifici Venus, així com el què la construcció de la biblioteca, l’any 2009, ha suposat pel barri.

image

La setmana següent, en Joan i l’Elena comencen el matí coneixent de primera mà a les dones que participen al Projecte Matern-Infantil de la Plataforma d’Educació Social (PES La Mina). La conversa s’inicia parlant de com es viuen des del barri les macro-operacions policials contra la droga que es produeixen de forma cíclica per acabar parlant de com aquestes dones d’ètnia gitana, la majoria molt joves, viuen la criança dels seus fills i filles. Seguidament, és moment de conèixer la Montserrat Luesma, responsable de comunicació del Consorci del barri de la Mina, l’entitat gestora del Pla de Transformació del barri. El tema gira al voltant dels compromisos complerts i els que no, així com de la percepció que el veïnat té de tot plegat.

Per la seva part, la Laura i la Malena realitzen una trobada amb en David i l’Eli, membres de l’equip d’Intervenció integral al bloc Venus. Amb ells dos parlen, a partir d’una notícia apareguda a TV3, de la percepció que té el veïnat sobre la feina que es realitza des del seu equip. Posteriorment, es dirigeixen  cap al CAP La Mina per parlar amb en Jordi Rengel, treballador social en l’àmbit de la salut, sobre la important feina que es realitza des d’aquest equipament.

Per la tarda, la Belén i la Sara comencen la seva segona sessió de servei parlant amb en Guillem, de l’equip de suport de Juntes d’Escala, que realitza un treball comunitari d'acompanyament a les comunitats de veïns del barri. La notícia que treballen els porta ràpidament a parlar de dos dels temes claus del barri segons en Guillem: La reformulació de l’ús de l’espai public al barri i el conflicte amb el veïnat pel reallotjament de l’edifici Venus. La tarda segueix amb la trobada amb la Clara Bayo, periodista del mitjà digital Badanotis, i la conversa gira al voltant de la importància que els mitjans de comunicació de proximitat com el seu cobreixin també notícies d’interès nacional com la problemàtica de l’edifici Venus.

image

La tercera sessió de servei comença amb la Malena i la Laura coneixent en Jordi, l’Abdel i en Miguel, tres estudiants de la Unitat d'Escolarització Compartida l’Eina (UEC), acompanyats per la Montse, una educadora del centre. Amb ells comenten una vídeo-notícia del barri per passar després a fer un llistat de “les coses bones” i “les coses dolentes” que ells creuen que hi ha al barri. El matí acaba trobant-se amb les Adrianes – Col·lectiu de Dones de la Mina, amb qui comparteixen la seva visió femenina, aixi com la importància del treball en xarxa dels grups de dones, dins del barri i fins i tot també a nivell internacional.

Per la seva banda, l’Elena i en Joan també fan una trobada amb estudiants de la UEC L’Eina, en aquest cas per comentar els estereotips que pesen sobre la Mina i contrastar amb els joves amb quins estan d’acord i amb quins no. La segona part del matí és per xerrar amb en Paco Marín i en Domènec Valls, membres del Consell Editorial de desdelamina.net i molt bons coneixedors del passat i present del barri. Amb ells s’intenta buscar l’origen d’alguna de les problemàtiques existents en l’actualitat així com anticipar possibles solucions.

Aquesta tercera sessió de servei acaba amb la Sara i la Belén reunint-se amb la Lorena i l’Arantxa, dues educadores del Casal Infantil de la Mina, una entitat del barri que treballa l’educació en valors dels infants en el seu temps lliure. La sessió serveix per fer un balanç del Pla de Transformació del barri, diferenciant molt els aspectes urbanístics (més aviat positius) dels aspectes socials (majoritàriament negatius). Aquesta és una anàlisi que s’ha reiterat en diferents sessions. Com a tancament, trobada amb un grup d’adolescents de la PES La Mina, per proposar aspectes de millora pel barri. Al principi, costa que s’engresquessin amb l’activitat, però un cop es connecten, acaben sent un dels grup més participatius.

image

Un cop fetes totes les sessions de servei, i ja en ple mes de maig, és moment de fer la valoració i tancament del projecte d’ApS. L’avaluació es planteja en tres nivells: Individual, grupal i col·lectiu. En Joan i l’Elena ens expliquen que “Aquest Aprenentatge i Servei ha estat una inversió. Una inversió que ha contribuït a obrir-nos la ment i a ser crítics”. La Malena i la Laura creuen que “Entre tots podem construir una altra cara de La Mina i d’altres barris que com aquest tenen l’estigma penjat i que costa molt desfer-se d’ell“. Per la seva banda, la Belén i la Sara recomanen l’experiència “com a primer contacte amb les parts de la societat que necessiten la feina dels treballadors socials per a millorar com a barri i sortir d’una situació de marginació i incompetència per a trobar solucions“. També ens envien aquesta imatge-resum.

image

I fins aquí l’Aprenentatge i Servei “Identitats i miralls” d’aquest 2015. Us deixem amb el vídeo en què demanàvem a les persones participants que resumissin l’experiència en una sola paraula. Esperem que us sembli interessant!