Vés al contingut
x

Actualitat UPC

La missió Mars 2020 Perseverance viatja ja cap el planeta roig amb 60 microxips de la UPC a bord

4 dies 15 hores ago
El grup de recerca en Micro i Nanotecnologies de la UPC ha participat en el disseny, la fabricació i la calibració del sensor de vent de l’instrument MEDA, que viatja en la missió de la NASA ‘Mars2020 Perseverance’, embarcada dins del coet Atlas V 541 i llançada amb èxit, el 30 de juliol,des del Centre Espacial John F. Kennedy de Florida (Estats Units). Aquest és el tercer cop que tecnologia fabricada a la UPC viatja cap a Mart. En aquesta ocasió són 60 xips de silici que constitueixen el nucli del sensor, que mesurarà el vent de Mart. El llançament s'ha pogut seguir en directe a través dels canals digitals de la NASA, per on es retransmet també la roda de premsa posterior al llançament, entre d'altres con i altres continguts relacionats amb la missió.

Una recerca de la UPC demostra, amb noves tècniques, que Velázquez hauria fet servir una càmera obscura per pintar ‘Las Meninas’

4 dies 19 hores ago
El professor i investigador Miguel Usandizaga ha demostrat amb tècniques de dibuix assistit per ordinador que Velázquez hauria traçat la perspectiva i les línies generals de ‘Las Meninas’ fent servir una cambra obscura tipus cabina per després projectar el dibuix sobre un llenç, més gran, on hauria pintat l’obra final.

Una recerca de la UPC demostra, amb noves tècniques, que Velázquez hauria fet servir una càmera obscura per pintar ‘Las Meninas’

4 dies 19 hores ago
El professor i investigador Miguel Usandizaga ha demostrat amb tècniques de dibuix assistit per ordinador que Velázquez hauria traçat la perspectiva i les línies generals de ‘Las Meninas’ fent servir una cambra obscura tipus cabina per després projectar el dibuix sobre un llenç, més gran, on hauria pintat l’obra final.

En marxa 38 nous projectes de cooperació per al desenvolupament

6 dies 16 hores ago
La UPC posa en marxa 38 projectes, entre cooperació internacional, cooperació local i educació per al desenvolupament, que compten amb una dotació de 144.000 euros procedents de la Campanya 0'7% i gestionats pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la Universitat. Uns projectes que se sumen als 20 ja engegats, l’abril passat, en plena pandèmia, en el marc de dues convocatòries extraordinàries d'ajuts per donar resposta a la lluita contra la COVID-19.

Ja es poden sol·licitar els ajuts UPC a la matrícula i les beques salari per al curs 2020-2021

1 setmana 3 dies ago
L'objectiu de la convocatòria d'ajuts UPC a la matrícula 2020-2021 és finançar bosses de crèdits a l’estudiantat de grau o màster dels centres propis de la UPC que acreditin dificultats econòmiques i no puguin gaudir de beca del Ministeri d’Educació i Formació Professional (MeyFP). Amb les beques salari, es proporcionarà suport econòmic a estudiantat que iniciï els estudis a la UPC el curs vinent.

Investigadors del BSC i la UPC estudien la mobilitat a Espanya durant el període de pandèmia de la COVID-19 a través de les dades de les apps de Facebook i Google

1 setmana 3 dies ago
Investigadors del BSC i la UPC estudien la mobilitat a Espanya durant el període de pandèmia de la COVID-19 a través de les dades de les apps de Facebook i Google. El treball demostra com l'ús correcte d'aquestes dades pot proporcionar una interpretació detallada de la mobilitat, per a l'anàlisi epidemiològic i socioeconòmic. Per tant, es corrobora que són una eina per avaluar les mesures preses durant el pic de la pandèmia i que poden contribuir a millorar la resposta davant futures crisis de mobilitat. En retrospectiva, l'estudi constata també que les mesures de confinament aplicades i la seva durada van ser adequades per a la situació i evolució de la pandèmia a Espanya.

Experts en bioenginyeria i informàtica proposen la creació d'eines basades en intel·ligència artificial per avançar en el desenvolupament de biomaterials

1 setmana 3 dies ago
L'aplicació de tecnologies de mineria de textos incrementaria la capacitat d'extreure informació de diferents textos sobre biomaterials ja publicats i les eines d'aprenentatge profund servirien per traçar connexions entre la informació ja corroborada i proposar noves solucions. Aquesta proposta, elaborada per investigadors i investigadores de la UPC, el BSC-CNS i l'IBEC ha sortit publicada recentment a la revista 'Nature Review Materials'.

Els graduats i graduades en Enginyeria i Arquitectura tenen una taxa d’ocupació i sous més alts que la mitjana

1 setmana 4 dies ago
Un 93% de l'estudiantat graduat en Enginyeria i Arquitectura treballa 3 anys després d’haver obtingut el títol i un 74% té ingressos de més de 2.000 euros, segons la 7a edició de l’estudi d’Inserció Laboral dels titulats universitaris elaborat per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya). Aquests percentatges són superiors que la mitjana del sistema universitari català, amb un 89% d’inserció laboral i un 50% de graduats amb sous superiors a 2.000 euros.

Dues investigadores de la UPC creen una nova generació de malles quirúrgiques intel·ligents per curar hèrnies abdominals i inguinals

1 setmana 5 dies ago
El Grup d’Innovació en Materials i Enginyeria Molecular (IMEM) de la UPC ha desenvolupat una malla quirúrgica dinàmica capaç de modular-se davant de canvis de temperatura i humitat per minimitzar els riscos d’inflamació i dolor crònic en la cura de les hèrnies abdominals i inguinals. El projecte ‘4D-POLYSENSE’ s’emmarca en el programa europeu Horizon 2020 i ha estat liderat per la UPC en col·laboració amb l’empresa B. Braun Surgical, S.A.U.

Tret de sortida del Comitè d’Ètica de la UPC

1 setmana 6 dies ago
El Comitè d’Ètica de la UPC es posa en marxa amb l’objectiu d’analitzar amb rigor i responsabilitat la relació entre l’humanisme i la tecnologia, en un context en què el món reclama més ètica a la tecnologia i que Barcelona ha manifestat la seva voluntat d’esdevenir la capital global de l’humanisme tecnològic. El 15 de juliol, després de la salutació del rector, Francesc Torres, el vicerector de Política Científica de la UPC, Luca Pelà, en va presentar virtualment els objectius i la composició.

Prop de 150 investigadors i investigadores de la UPC, entre els més altament citats dels darrers 10 anys

2 setmanes ago
Un total de 142 articles científics amb filiació UPC s'inclouen entre els més altament citats i publicats durant el període 2009-2019. Són dades d'un informe elaborat recentment pel Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la UPC, en què ha utilitzat la metodologia de l’Essential Science Indicators (ESI). En l’autoria o coautoria d’aquests articles hi consten 146 investigadors i investigadores de la UPC, 24 dels quals han publicat més d’un article altament citat en les àrees científiques d’Enginyeria, seguida de les de Física, Ciències de la Computació, Matemàtiques i Geociències majoritàriament.
Checked
1 hora 6 minuts ago
Subscriu-te a Canal Actualitat UPC