El passat 6 de febrer vam poder assistir a una jornada teòrico-pràctica anomenada “insectes socials: aprenentatges comuns i pol·linització pel canvi”, una experiència que ens va fer repensar La Mina d’una forma creativa alhora que sostenible.
Aquestes jornades es van organitzar en diversos espais del MACBA i el CCCB, centres col·laboradors en aquesta singular trobada comissariada per Josep Perelló, professor de la UB i líder del grup de recerca Open Systems, des d’on han sorgit iniciatives com Sistemes Oberts , projecte educatiu endegat al MACBA per tal d'oferir l’oportunitat a professors de secundària i batxillerat, amb els seus alumnes, de col·laborar estretament amb artistes i científics a l’hora d’implementar projectes interdisciplinaris i participatius a les aules.
Darrere d’un títol complex, vam poder descobrir projectes que treballaven de forma transversal l’art, la ciència i la tecnologia. Durant la jornada se’ns van presentar propostes molt variades, que tot seguit us descrivim perquè en pugueu donar una ullada. Algunes ens van semblar molt interessants per a traslladar al nostre al barri, ja que incorporaven elements transformadors i metodologies de treball innovadores alhora que col·lectives.
Natalie Jeremijenko, és una artista i enginyera nord americana que basa el seu treball en la intersecció entre la societat, el medi ambient i la tecnologia. Jeremijenko utilitza atraccions i espectacles de recerca participativa en curs que aborden el repte de reimaginar la nostra relació amb els sistemes naturals, especialment en entorns urbans.
Dins de tots els seus projectes, n’hi ha un que ens va cridar l’atenció, Farmacy Project. Aquest es va iniciar l’any 2010. Es tracta d’un sistema de cultiu urbà, que està dissenyat per millorar la salut ambiental i la biodiversitat del territori. En aquest cultiu es planten flors que estèticament són més boniques, i a més son comestibles.
De cop ens vam imaginar com quedaria La Mina, si a tots els seus grans edificis i cultivéssim flors, que després es poguessin tractar? Embelliria el nostre barri? Crearia ocupació un projecte d’aquest tipus? Serviria per canviar la imatge social que té? Crearia consciència col·lectiva entre els veïns i les veïnes?
ASSEMBLEE
José Luis de Vicente va presentar l’estudi d’arquitectura ASSEMBLE (guanyador del Turner Prize 2015) a través de 3 projectes, entre els quals Baltic Street Adventure Playground una insòlita i inspiradora àrea de jocs per a nens i nenes.
RHIZOMATICA
Efraín Foglia va presentar RHIZOMATICA, una xarxa comunitària de telefonia mòbil implantada a Oaxaca (Mèxic) desafiant els coneguts monopolis de la comunicació.
WIKISPEED
Cecilia Tham va preentar un exitós projecte encaminat a millorar el disseny i l’eficiència energètica dels automòbils, destacant l’innovador procés de treball.
FARMIFICATION
Mònica Bello va presentar un projecte sorgit després d’una residència de l’artista Lisa Ma en una fàbrica de Shenzen i destinat a canviar l’orientació vital i laboral del col·lectiu de joves treballadors de la fàbrica, combinant mitja jornada de treball amb mitja jornada de cultiu agrícola en una zona veïna.
DO NOT TRACK
Alina Mierlus va presentar un projecte documental sobre la privacitat amb un fort component educatiu.
BOOKSPRINTS:
Enric Senabre va presentar un Book Sprint, un procés col·laboratiu que, en cinc dies, té com a resultat la producció d’un llibre des de zero. Recerques acadèmiques, documentació tècnica i manuals d’activisme figuren entre els més de 100 llibres publicats.
FAM
Mònica Garriga va presentar el projecte transmèdia FAM: el desenvolupament del projecte comporta alhora un procés d'aprenentatge sobre la fam. Aquesta és una iniciativa del col·lectiu de vídeo social Quepo.
THE OPEN SEVENTEEN
Ignasi Labastida va presentar un projecte participatiu dedicat a promoure i implementar iniciatives que assegurin l’assoliment dels 17 objectius globals per a un desenvolupament sostenible subscrits per 193 governs d’arreu del món.
BEANOTHERLAB, LA MÀQUINA DE SER UN ALTRE
BeAnotherLab està format per un grup antidisciplinar d'artistes, investigadors i activistes que aporten una visió àmplia sobre l'experiència subjectiva, la identitat i l'empatia; intentant obrir la nostra comprensió del jo i de la seva relació amb l'altre.
El col·lectiu desenvolupa eines immersives Creative Commons que aporten solucions innovadores per a la investigació en processos cognitius i de comportament humà.
En aquest cas ens van mostrar unes ulleres de realitat inmersiva que permeten observar i viure l'experiència de ser un altre, a través d'una dinàmica.
Aquí podeu gaudir del Streaming de la jornada