Irregulars de La Mina: Salut i obesitat infantil

La Muskan Rauf també ha participat aquest curs dels Irregulars de La Mina, el projecte d’Aprenentatge i Servei on tres alumnes de l’Institut Escola La Mina han fet de periodistes del nostre barri. En aquesta ocasió, l’estudiant ha decidit fer dues entrevistes per abordar l’obesitat infantil a la nostra comunitat.

Fins al 2016 les xifres d’infants afectats per sobrepès havien anat baixant en el còmput global a Catalunya, però, des de llavors, no han parat de pujar. Per això, el pla del Departament de Salut vol incidir sobre l’alimentació, l’activitat física, el sedentarisme i les hores de son dels infants per tal de millorar la situació. Una tasca que també recau en les famílies, que són els autèntics responsables de vigilar què mengen els seus fills. En el fons, són ells els que han d’explicar als seus fills que els hi aniria bé menjar.

És possible que existeixen casos en què l’obesitat ve causada per una ‘addicció’ al menjar i a menjar en grans quantitats. Un altre factor a tenir molt en compte és el sedentarisme d’una part de la població, així com també la qualitat del que es menja intentant potenciar aliments saludables com la fruita per davant d’altres opcions industrials i processades.

Tot això ens afecta moltíssim a la salut, tot i que també s’ha de vigilar amb altres factors com les hores de son. Per tenir una vida sana, ens hem de cuidar de forma integral i hem de procurar evitar el menjar poc adequat o fer coses que causen malalties greus.

Per saber més sobre l’obesitat he entrevistat a la Romi, una infermera del CAP La Mina que conec a partir de les visites que ens fa cada dijous a l’Institut Escola La Mina.

D’entrada ella comenta que aquí a Barcelona hi ha un percentatge molt alt d’obesitat infantil, que arriba fins al 24%, i que a Catalunya s’està preparant un programa per treballar el tema centrat en els infants d’entre 6 i 12 anys (ja que a partir dels 12 és més difícil poder-ho controlar).

També diu que l’obesitat infantil és quelcom que es pot prevenir ja des del moment que som a la panxa de la mare assegurant-nos una alimentació saludable. I és que si es pateix d’obesitat des de petit, es tenen probabilitats de seguir tenint-la quan som adults. Per tant, també cal seguir les recomanacions de l’OMS (Organització Mundial de la Salut). S’ha d’intentar que el nadó mengi de forma saludable en les primeres etapes de la vida i, a partir d’un temps, ja podria passar als menjars que es mengen a casa. En tot cas, ella sempre ens parla de la importància de l’alimentació saludable més que no pas del pes concret de l’infant.

Sobre els efectes de la pandèmia i el confinament en la salut dels infants, la Romi diu que encara no hi ha molts estudis, però que sí que han augmentat els índexs d’obesitat. El fet de no poder sortir a fer activitat física durant el confinament també ha perjudicat la salut mental, hi ha infants i adolescents que estan més tristos i amb més ansietat. Tot això també repercuteix en l’obesitat (juntament amb un abús de l’ús del mòbil, la tauleta o dispositius similars), contribuint a una baixa autoestima i dificultat per fer certs exercicis, tot causant de nou un possible augment de pes en un cercle viciós.

Ella destaca que la família és el mirall, moltes vegades fem coses que es fan a casa i si a la nostra casa no es fan coses per estar saludable (com exercici o comprar aliments variats i de qualitat…) segurament nosaltres tampoc les farem. El més important és tenir un bon estil de vida equilibrat i saludable, a partir d’aquí els canvis ja aniran arribant.

Segons ens comenta, l’obesitat ja està reconeguda com una malaltia i es creu que té una certa relació amb la genètica, però tu pots modificar-ho fent activitat física i menjant de forma saludable. Moltes vegades quan veiem un infant amb obesitat, si ens fixem, van acompanyats d’una família on també hi ha sobrepès, això ja és el que es menja a casa i l’estil de la vida.

Per tenir una vida saludable, a partir de la seva experiència, la Romi ens recomana que anem a dormir d’hora, mengem bé i variat, i fem activitat física.

Per tenir altres punts de vista, també vaig entrevistar a la Maria i al Lucho, educadors de l’Aula d’Estudi de la PES La Mina Salesians Sant Jordi, que també van dir coses molt interessants.

Diu en Lutxo que veient els informes del CAP de diferents plataformes i entitats del barri, creuen que aquesta problemàtica sí que és present al barri i que és molt difícil actuar per revertir-la. També que tal com són les situacions socioeconòmiques de les famílies seria de gran ajuda que el govern o l’ajuntament ens donés un cop de mà per intentar resoldre aquesta problemàtica d’hàbits que hi ha al barri. La Maria diu el mateix que el Lutxo, i també ens diu que fa uns anys va llegir un informe on deia que el barri de La Mina és uns dels barris de Catalunya amb més obesitat. Sovint la gent va al supermercat i compra coses més barates perquè l’aliment saludable és una mica més car i, al final, són els infants els que ho pateixen.

Des de l’Aula, tot i que el seu projecte és més d’acompanyament escolar, inclouen també l’activitat física dins la seva programació. Els divendres, per exemple, són més lúdics i s’aprofiten per anar a la piscina o anar a jugar al parc a què els vingui de gust. Els més adolescents el demanen fer activitats físiques perquè són conscients que és important fer-ne, i amb els petits també introdueixen l’alimentació saludable i els diferents tipus d’aliments que hi ha.

Tot i això, reconeixen que no sempre és fàcil parlar amb les famílies d’aquest tema, i que a vegades cal treballar-ho de manera més indirecta tenint cura de no ofendre a ningú, tot i ser un tema tan fonamental.

En conclusió, m’ha agradat molt visitar a la Romi, a la Maria i al Lutxo. Aquest tema ha sigut molt interessant i curiós per a mi i els hi estic molt agraïda per totes les coses que he après sobre l’obesitat infantil i juvenil. També m’agradaria, per acabar, transmetre a tothom la importància de cuidar la salut.