Les nostres estudiants de Treball Social ja han pres els seus darrers contactes amb els col·lectius que participen del projecte. En aquesta ocasió, s'han trobat amb el director del Casal Cívic La Mina, educadors de carrer, membres del Consell Editorial, Les Adrianes, el Grup de dones del Centre Cultural Gitano i el Grup de grans del Centre Obert PES La Mina.
L'Ainara, la Laura i l'Emilio finalitzaven les seves trobades parlant amb el Daniel Martínez, director del Casal Cívic La Mina, i aquestes eren les seves sensacions en acabar: "Haguéssim estat hores parlant amb en Daniel, ens ha explicat moltes coses molt interessants, parlat d’històries de vida i més, que ens fan pensar i reflexionar i, una vegada més, sortim del barri de La Mina entenent molt més la seva realitat i com la viuen i senten els seus habitants."
Al llarg del matí, els tres estudiants també es van reunir amb dos educadors de carrer, la Clara i el Narciso, i les conclusions a què van arribar no els deixaven pas indiferents: "Un tema curiós que també ha sortit a la conversa és que tenim clar que la gent de fora del barri de La Mina no es desplaça al barri per anar a visitar-ho o simplement a passejar per la “fama” que té però, de la mateixa manera, la gent del barri tampoc acostuma a desplaçar-se fora com pot ser al centre de Barcelona, ja que generalment hi ha prejudicis, també inclús dins de l’imaginari col·lectiu es donen factors negatius que fan que els veïns no surtin del barri."
Per la seva banda, la Luisa, la Teresa i el Jorge van viure dues tardes de profit. En la primera d'elles, tres membres del Consell Editorial del desdelamina.net van analitzar conjuntament dues notícies sobre el desallotjament d'un campament de barraques al barri. A "La comparació", l'article on després es van exposar les conclusions, es pot llegir: "A partir de l’anàlisi ens vam adonar que les perspectives i les visions en enfocar les notícies eren molt diferents, al grup amb qui treballavem els hi va impactar per exemple la diferencia d’imatges d’una notícia a un altre."
Tanmateix, aquella mateixa tarda, es van trobar amb Les Adrianes. El grup de dones els va acollir molt positivament, i així ho expliquen al relat posterior: "es de les seves mirades i les seves paraules, a partir del vídeo es van obrir a parlar sobre les necessitats del barri, sobre com es podia fer una transformació d’aquest, sobre actuacions que podrien fer millorar les situacions."
A la Teresa, la Luisa i el Jorge encara els quedava una tarda més al barri per viure. I ho van fer trobant-se amb el Grup de dones del Centre Cultural Gitano, a qui agraïen finalment "la seva veu des d'aquells ulls de mare i d'esperança per una bona educació millor".
Tots tres van haver de canviar ràpidament de rols, perquè després es van trobar amb un col·lectiu ben diferent: joves i adolescents del Grup de grans del Centre Obert PES La Mina. A través d'una dinàmica senzilla, van animar als participants a xerrar sobre la història del poble gitano. Durant la trobada, es va parlar de conceptes com la família, el patriarca, la protecció dels més grans o la injustícia.
Recordeu que aquests i d'altres articles els podreu llegir al bloc del projecte Identitats i Miralls. Encara resta una sessió d'avaluació… quines seran les últimes paraules que ens dediquin?