La Mina Universitària.

Des de fa ja uns mesos, les obres que construeixen el nou Campus Diagonal-Besòs de la UPC, avancen de forma frenètica. Des de primera hora del matí fins a última del vespre, uns 500 treballadors enllesteixen les instal·lacions, que el pròxim mes de setembre de 2016 acollirà uns 3.000 estudiants de diferents enginyeries que actualment es troben a l’Escola Industrial de Barcelona.

Nous canvis al nostre litoral.

El litoral de l’Àrea Metropolitana de Barcelona pateix des de fa ja uns anys un constant procés de transformació, començant amb l’obertura de la ciutat al mar (1992), passant pel Fòrum de les Cultures i el Port Fòrum (2004) i avui amb la construcció del Campus universitari Diagonal-Besòs.

Aquest procés ha anat acompanyat de contradiccions i debats, ja que el nou model de ciutat que s’està impulsant, sembla que no respon a les necessitats de tothom, i sovint els interessos d’inversos privats passen per sobre dels ciutadans.

En aquest mateix portal vàrem publicar dos articles, amb la col·laboració de Francisco Marín, de BISAUCII: Col·lectiu urbà del Besòs. Si els voleu consultar, donen una visió més detallada i crítica del desenvolupament del litoral de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ens ajuden a entendre la complexitat d’aquesta transformació urbanística.

> Fuertes marejadas en el litoral de Sant Adrià de Besòs

> Segueix el debat sobre el futur del litoral de Sant Adrià

El Campus Diagonal Besòs es va començar a posar sobre la taula l’any 2002 amb la creació del Consorci del Campus Interuniversitari Diagonal-Besòs, un ens públic de caràcter local que va ser una iniciativa publica que responia a la modificació de PGM (Pla General Metropolità). La finalitat d'aquest Consorci és la de promoure la transformació d’aquest espai impulsant l'àrea del Besòs amb activitats acadèmiques, universitàries, de docència, d'investigació i de relacions universitat empresa. Podeu consultar la memòria d'activitats del 2014 del campus. 

En el primer disseny del Campus El Consorci del Besòs es diferenciaven 3 zones verdes: La de la Torre Espiral (de l'arquitecta iraquiana Zaha Hadid), la zona d’edificis Universitaris i el bosc de més d’una hectàrea a l’alçada de la rambla de la Mina. També es preveia la construcció d’una passarel·la sobre la Ronda Litoral que connectaria la zona universitària amb el Port Esportiu de Sant Adrià de Besòs.

Pel que fa a la Torre Espiral, es va posar la primera pedra l’any 2009, però finalment no es durà a terme. Durant el govern de Trias el projecte es va tirar enrere i es va substituir per un nou edifici de la Union for Energy. Amb el nou govern de Barcelona en Comú, aquest projecte queda aturat, ja que no és un projecte prioritari, i més endavant es tornarà a posar sobre la taula.

Aquesta torre havia de ser un edifici d’oficines de més de 27.000 metres quadrats i on es preveia fer una inversió de 53 milions d’euros. Aquesta construcció havia de ser la porta arquitectònica de la ciutat comtal, i era el nexe entre Sant Adrià i Barcelona. Es volia fer un edifici que identifiques la marca Barcelona. 

El Campus avui

L’equip del desdelamina hem tingut l'oportunitat de visitar les obres i poder conèixer de primera mà quins estan sent els tempos d’aquesta macroconstrucció.

Actualment s’estan construint els 3 primers edificis dels 7 que hi ha planificats.

L’edifici A – Escola de l’est. Un edifici dedicat a la docència i que serà la porta d’entrada principal pels estudiants.

L’edifici I. Aquest està pensat per a la recerca universitària.

L’edifici C – Un edifici on s’ubicaran diferents projectes, l’IREC (http://www.irec.cat) i es llogaran alguns espais.

Al gener aquests tres edificis estaran acabats de construir per tal d’equipar-los durant la primavera. Al setembre de 2016 els estudiants iniciaran el curs acadèmic 2016-2017 a les noves instal·lacions. El proper edifici que està previst construir és la Residencia d’Estudiants. Es preveu iniciar les obres al setembre de 2016, i que sigui operativa a partir d’un any i mig després de l’inici de les obres.

El disseny del campus està pensat per a què tingui molts espais de trobada en les zones verdes que connecten els diferents edificis. Aquestes zones que s’estan fent avui, estan pensades en mòduls independents i mòbils, per tal de poder reubicar-les en un futur, quan es construeixin els edificis pendents. Segons ens expliquen, la idea és aprofitar la inversió que s’està fent actualment i crear un espai alhora que estètic, pràctic i orgànic.

El

Si voleu, podeu veure les fotografies al Flickr, de la nostra col·laboradora Ester Molera, del dia de la visita a les obres.

 

El Campus i el barri

El nou campus universitari pretén esdevenir un motor de canvi al territori seguint el model de campus de tercera generació o triple elit.

Josep Escolano, director de projectes estratègics de la Fundació b_TEC, amb qui hem tingut l'oportunitat de reunir-nos, ens diu que: “el coneixement genera canvis i solucions a molts nivells, el nou campus no només serà un motor econòmic per al territori, sinó que des d’ell desprendran canvis socials i polítics.

Sobre paper, aquest nou Campus, s’adaptarà al nou territori i respondrà a les necessitats i demandes d’aquest, caldrà veure a peu de carrer, com serà capaç de fer-ho i com podrà sumar amb el nostre barri, oferint possibilitats reals de creixement.

És important per al barri que l’edificació del Campus sigui permeable urbanísticament, és a dir que no aixequi murs i barreres als veïns i les veïnes. Per tant caldrà veure quines estratègies utilitzen per a integrar-se al territori.

El campus tindrà equipaments propis, com una biblioteca o una sala d’actes. Als estudiants els calen equipaments potents, que els permetin tenir totes les eines necessàries per a l’aprenentatge, però l’interessant serà veure com aquestes eines també poden ser útils per al barri. A més la Mina també disposa d’equipaments que estan oberts a què la universitat en pugui fer ús.

En aquest procés hi havia moltes propostes sobre la taula, que de moment queden aturades, com la construcció d’una passarel·la que unís la rambla de la mina amb la platja, creuant pel campus. Som molts els que pensen que la construcció d’aquesta passarel·la és indispensable per a no tancar el barri.

Reptes de futur

Ara sí, el Campus és una realitat i tenim moltes preguntes al cap, per a convidar a la reflexió:

Serem capaços d’aprofitar les possibilitats que ens oferim uns als altres?
Quines són les palanques que hem de moure per fer una dinamització compartida amb el barri?
Com es construirà un campus fent homenatge al lloc on està? Es farà referència al camp de la bota, per exemple?
Quin paper jugarem les entitats, veïns, equipaments per teixir conjuntament amb la universitat?


 

És tot un repte el que tenim entre les mans i segur que no hi ha respostes satisfactòries per a tots els agents implicats (veïns/es, estudiants, docents, sector privat) però és just ara, en aquest moment on podem traçar unes línies o unes altres i tenir en compte el nostre barri, on sovint li passen per sobre tot tipus d’interessos.