La platja de Sant Adrià estarà tancada fins la primavera de 2022

  • Categoria de l'entrada:Espai públic

Abans que comencés l’estiu, saltava l’alarma a la costa de Sant Adrià: la platja principal de la ciutat es tancava al públic després que s’hi detectessin alts nivells de metalls pesants potencialment cancerígens. L’Ajuntament prohibia l’accés a la platja del Litoral el passat 28 de maig a causa d’un informe de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), on s’exposava el problema i es compartia un protocol d’actuació. En el mateix, l’ARC feia dos requeriments al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico: que en termini màxim de 3 mesos es dugués a terme una investigació detallada de l’estat ambiental de les sorres de la platja del Litoral i que en el termini màxim de 6 mesos es presentés un projecte de recuperació de l’àmbit litoral afectat.

Des de llavors, el veïnatge i les entitats mediambientals, com La Marea Verde de Sant Adrià, del territori s’han manifestat per demanar una actuació imminent a l’Ajuntament de Sant Adrià. Aquest, per la seva banda, ha encarregat al Consorci del Besòs un estudi de reconeixement preliminar voluntari de la qualitat ambiental de la platja del Fòrum, malgrat que cap informe indiqui risc no admissible per a les persones usuàries d’aquesta platja.

Així mateix, l’Ajuntament de Sant Adrià es va reunir el 5 de juliol amb el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico amb l’objectiu d’establir un full de ruta per a la platja del Litoral. Aquest hauria de posar èmfasi en què la primera acció fos la descontaminació urgent de la platja i la dignificació de la mateixa i l’entorn del litoral amb tot un seguit de propostes previstes en el Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies. Alhora el Ministeri va demanar al Consorci del Besòs i a l’Agència Catalana de Residus que definissin el més aviat possible les actuacions que cal fer per agilitzar el procés.

Imatge de Tot Barcelona

Fins al moment, sembla que la platja del Litoral no s’obrirà al públic fins a la primavera del 2022. Així ho manifestava l’alcaldessa, Filo Cañete, al mitjà Tot Barcelona: “No hi ha un calendari concret ni un document tancat de les actuacions que s’han de fer, però reclamem que, de tot l’àmbit afectat, s’ha de començar per la platja del Litoral. És una urgència perquè és d’ús quotidià, no només a l’estiu. La ciutadania té el costum a l’hivern de passejar-hi i d’estar-se allà quan fa bon clima i, quan comença la primavera, és molt usada. Per això vam emplaçar al ministeri perquè, com a molt tard, a la primavera de l’any que ve ja estigui solventat i feta tota la descontaminació”.