El diari El Punt es fa ressó del inici de les obres del nou campus univestitari de La Mina
L’edifici, dissenyat per l’arquitecta iraquiana Zaha Hadid, estarà enllestit el 2011
Jose G. Navarro
La creació del campus interuniversitari Diagonal-Besòs, a tocar de la zona Fòrum, va tenir ahir una altra empenta amb la col·locació de la primera pedra de la Torre Espiral, aquest singular edifici, dissenyat per la prestigiosa arquitecta Zaha Hadid, que s’ha de convertir en la icona visual de l’espai i que ha de ser per a oficines d’empreses i dependències universitàries. La torre, que costarà 65 milions d’euros al Consorci de la Zona Franca –l’ens promotor–, serà una realitat a finals del 2011.
L’Spiralling Tower, o Torre Espiral, s’aixecarà sobre una parcel·la d’uns 6.700 m² en la confluència de la zona Fòrum, el districte 22@ i el campus interuniversitari Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que s’ha de començar a construir d’aquí a unes setmanes. L’edifici ha d’acabar de relligar urbanísticament aquesta part fronterera de territori entre els termes municipals de Barcelona i el de Sant Adrià de Besòs, just al costat d’altres construccions singulars, com ara l’edifici Fòrum i la torre de Telefónica, que ja s’està aixecant. Amb una dotzena de plantes superposades de forma irregular, i feta amb materials com ara el vidre, l’acer i el formigó, l’estructura de la Torre Espiral combinarà els usos d’oficines i equipaments diversos. En aquest sentit, ha de servir per a oficines d’empresa i dependències universitàries, posant en contacte el món de l’empresa amb el de la investigació. Un auditori, espais comercials i diversos espais cívics d’ús públic completaran els espais de la torre, dissenyada per la prestigiosa arquitecta iraquiana Zaha Hadid, present ahir en l’acte simbòlic de la col·locació de la primera pedra.
La combinació d’investigació i d’activitat empresarial que es durà a terme en aquest edifici va ser la característica més destacada ahir per les altes autoritats que defensen el projecte. Així, el rector de la UPC, Antoni Giró, va explicar que aquesta dualitat de funcions farà que es puguin complir els objectius de «qualitat de docència i d’investigació». Per la seva banda, i confiant que en el futur tothom entengui que «es pot ser un bon estudiant o investigador tant a Pedralbes com a la Mina», l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M. Canga, va reconèixer la «valentia» de la universitat d’ubicar-se en aquest territori, tot destacant els avantatges socials que suposarà per alguns barris adrianencs. «Fer aquí el campus és sinònim de treballar pels barris de forma integradora», va subratllar Canga abans que el seu homòleg barceloní digués que amb aquest projecte, «imparable» malgrat la crisi, es rebla el clau de l’aposta «per una nova centralitat de l’àrea metropolitana» en una zona que abans «no era de ningú». «Ara –va dir Jordi Hereu– parlem de projectes compartits i no de fronteres.»
D’aquí a unes setmanes han de començar els primers treballs de construcció del campus universitari, que integrarà espais de formació en enginyeria i de recerca vinculats especialment als àmbits de l’aigua i de l’energia. En aquest sentit, la UPC hi ubicarà l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona com a motors d’activitat i coneixement.
Article extret del diari El Punt