Del 27 al 31 de maig va tenir lloc la XXVIII Setmana Cultural del barri La Mina, enguany, centrada en la salut i l’educació de la nostra infància. El llistat de propostes i activitats ha estat dissenyat i desenvolupat pel teixit associatiu i s’hi han tractat temàtiques històriques, de dones i de sostenibilitat, entre d’altres.
Imatge de barrimina.org
La Setmana Cultural arrencava amb una xerrada liderada per l’Associació de comerciants. “Conciliació de les dones treballadores autònomes i infància” era el títol sota el qual s’acollia aquest col·loqui que va tenir lloc a la Biblioteca Font de La Mina. En ell, s’hi van tractar les dificultats amb què les treballadores autònomes es troben a l’hora d’emprendre els seus propis negocis i els reptes que es plantegen quan això es compagina amb el seu paper com a mares.
Les reivindicacions i els drets van estar presents durant tota la xerrada, que va deixar pas finalment a l’actuació de la companyia Retahila Ballet.
El dimarts 28 va ser un dia intens de tasca comunitària. El joc i els tallers es van apoderar del Parc del Besòs en una jornada on el lleure tradicional i els reptes socioeducatius es van conjugar per dinamitzar activitats pels nostres infants. Entitats i famílies del barri van participar d’una tarda emmarcada en el Dia Internacional del Joc i on la natura va esdevenir eix central de totes les propostes.
Poc després, la biblioteca va acollir l’exposició de fotografies “Com es construeixen els barris per eliminar el barraquisme”, una iniciativa cultural promoguda per l’Arxiu Històric de La Mina i que estarà disponible durant les properes setmanes.
La Mostra d’Entitats va ocupar durant tot el dimecres la plaça M.Àngels Rosell. El CAP hi va organitzar una jornada de salut comunitària, les participants van gosar d’espectacles i xocolatada i la tarda va finalitzar amb el cinefòrum organitzat pel desdelamina.net, amb curts del projecte GeoVivències, de l’Institut Barri Besòs, i del projecte Ciutat Esperança, de elParlante.
El matí del dijous 30 de maig als horts comunitaris vam compartir un moment de recuperació de memòria històrica. Els veïns Consol Hernández i Antonio Sabadell van reviure el testimoni de La Mina agrícola, una època on el barri estava fet de camps de cultiu i de vida lligada a la terra.
També el dijous es van presentar els primers resultats del Projecte de diagnòstic de Salut del barri. I a la tarda, al campus de l’UPC, l’estrena del documental “Claroscuro”, sobre les vivències de participants de “La Letra Participando Entra”.
La darrera jornada de la Setmana Cultural va constar de la xerrada “Contominació: terra- aire- aigua”, un espai de prevenció mediambiental per al veïnatge. I per acabar, el tradicional sopar comunitari amb entitats i associacions, professionals del barri i veïns i veïnes a la Sala Pinós.
Imatge de barrimina.org
La XVIII Setmana Cultural ha tornat a esdevenir un espai de trobada i de comunitat on s’han sumat energies per celebrar, reivindicar i reflexionar entorn a les principals qüestions que defineixen el dia a dia del nostre barri.