lectures per l’estiu #bookcamping :: Lluís Mauri

Per ajudar-nos a passar les calors i les hores d’aquest mes d’agost vam demanar a cinc amics que ens fessin una tria de lectures extretes de la #bookcamping.

#bookcamping es una biblioteca oberta i colaborativa, nascuda a l’ombra del . A les seves baldes trobaras alguns llibres per entendre com hem arribat fins aqui i alguns altres per seguir pensant cap a on i com volem continuar. Perque no sortim del no res i per que no nomes de Indignats viu Sol. Yes we read. O dit amb una altre frase mitica, generaciol y mes local: Si no vols ser com ells, lllegeix.

I per començar en Lluís ens fa les primeres recomanacions per encetar les nostres lectures d’aquest estiu.

 bookcamping_banner_gran.jpg

Abans de recomanar-vos algunes lectures de bookcamping, deixeu que em presenti: Em dic Lluís Mauri Sellés, tinc 41 anyets, i, els diplomes de la calaixera, em diuen que sóc Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, i Diploma d’Estudis Avançats en Societat de la Informació i el Coneixement. Tinc uns quants anys d’experiència laboral en això que se’n diu Internet, i col·laboro regularment en les xarxes de blocaires de Vilaweb (http://blocs.mesvilaweb.cat/lluis), el diari Ara (http://blogspersonals.ara.cat/desdelnuvolambamor/) i Noticies d’In (http://noticiesdin.com/seccio/mirada-lluis/), entre d’altres publicacions digitals i tradicionals. Ara bé, tot això no hagués estat possible sense aquells primers anys de vida a la guarderia Cascabel, uns barracons molt bonics que eren a tocar del barri de La Mina.

Fetes les presentacions, doncs, m’endinso al #bookcamping i m’extasio contemplant les referències i acaronant els lloms virtuals de les lectures presentades. En trobo algunes que se’m fan feixugues de recomanar, tot i el seu gran interès, i, finalment, opto per confegir un itinerari que crec que és agraït i molt interessant.

Comencem la passejada, tot capbussant-nos en la realitat política i social del nostre entorn immediat. La ciudad de los prodigios  de l’Eduardo Mendoza va ser publicat l’any 1986 i és un fresc molt realista de la societat barcelonina que va de l’Exposició Universal del 1888 a la del 1929. Jo, en passar els Jocs Olímpics del 92 i el Fòrum Universal de les Cultures del 2004, la vaig rellegir per certificar que el món, i la nostra ciutat en particular, tampoc han canviat tant.

Un bon complement a aquesta llarga lectura en clau local, és una tira còmica que ens presenta la realitat del món mundial. Como triunfar en la globalización. Manual para vendedores callejeros  és un hilarant repàs de la història empresarial des de l’època medieval fins a l’actual «desgavell» mundial. Es tracta d’una sincera crítica de l’esdevenir d’una economia on uns pocs es reparteixen els beneficis, mentre la gran majoria pateix fam, migracions i guerra. Això sí, no podrem deixar de riure amb la manera com el Charro Machorro -netejavidres de semàfor, venedor de carrer i entusiasta del mercat lliure- no vol empasar-se les històries de la Beba Toloache, una psico-xamana d’edat avançada.

Si aquestes lectures t’han indignat i vols reaccionar – o comprometre’t -, et recomano que llegeixis tot un clàssic de la literatura del segle passat. Amb la Rebelión en la granja de George Orwell aprendràs a no confiar en els espavilats. George Orwell, un dels màxims experts en acampades i assamblees, et mostra, en clau de fàbula infantil, els perills que s’amaguen darrere de la indignació.

Si no vols caure en el parany de la granja, caldrà que reconeguis en tu mateix, els valors que projectes com el de desdelamina.net porten aparellats. A saber, la passió, la llibertat, la consciència social, el coneixement lliure o la creativitat, que conformen La ética del hacker y el espíritu de la era de la información. Un clàssic del nostre segle escrit per Pekka Himmanen, alumne d’un dels senyors que va parlar en les places públiques del maig d’enguany: El professor Manuel Castells. La trilogia d’autors d’aquest imperdible de la reconstrucció social, la completa un sagal de cor obert i ganes de compartir-ho tot: En Linus Torvalds, el programador que va reconèixer que un munt de gent sap moltes més coses que un sol individu. El resultat directe del sistema Torvalds és el Sistema Operatiu Linux i la comunitat de voluntaris que l’han convertit en un dels programes més robustos i fiables del entorn tecnològic actual. Sens dubte, una bona base per reaccionar i comprometre’s en un veritable projecte social.