Per ajudar-nos a passar les calors i les hores d’aquest mes d’agost vam demanar a cinc amics que ens fessin una tria de lectures extretes de la #bookcamping.
#bookcamping es una biblioteca oberta i colaborativa, nascuda a l’ombra del #15M.A les seves baldes trobaras alguns llibres per entendre com hem arribat fins aqui i alguns altres per seguir pensant cap a on i com volem continuar. Perque no sortim del no res i per que no nomes de Indignats viu Sol. Yes we read. O dit amb una altre frase mitica, generaciol y mes local: Si no vols ser com ells, lllegeix.
I en Xavi ens fa algunes recomanacions per continuar amb les nostres lectures.
No fa massa dies en David i en Quim em van demanar si volia participar a desdelamina.net en la seva iniciativa per aquest estiu. Vaig estar dubtar en si preferiria no fer-ho i dir que NO, però en un nou anàlisi vaig mirar de autoconvèncer-me.
En menys d’un parell de mesos ja és la segona cosa que amablement em demanen…..però qui li diu que NO a un amic? Així que aquest dubte, per l’elevat valor de l’amistat, queda resolt.
La cosa que em demanen té a veure amb el #15m, un altre motiu que tampoc em deixa dir que NO.
I per una altra banda, tinc la sensació que fa temps que no llegeixo, que no llegeixo literatura ni assaig…..un altre motiu per al NO.
Però vist les vegades que m’hipervinculo al día, arribo a la conclusió de que si, encara mantinc intacta la meva capacitat lectora. Així, amb el aquest altre dubte mig resolt, començo a explorar a consciència #bookcamping i m’adono de dues coses: que ja tinc un currículum com a lector però que encara em queda molt per fer.
Així que, gràcies al David i el Quim, carrego la maleta de llibres per a les vacances. Gràcies a tots dos.
Ara em toca seleccionar llibres per l’estiu entre el llarg llistat del #bookcamping… miro de fer una tria lleugera, que pugui ajudar a preparar i omplir-nos de forces per a una tardor plena de processos i esdeveniments de canvi:
Desobediència: "I would prefer not to" ("Preferiria no fer-ho" ). Encara que es podria considerar que el que fa Bartleby l’escrivent , es escaquejar-se, per a mi representa un tipus de desobediència, passiva i impassible, a fer allò que li demanen i que el personatge entén que no ha de fer. Bartleby, al dur a l’extrem el preferir no fer ("I would prefer not to") acaba per preferir no fer el que sap fer, el seu ofici d’escrivent, el seu ofici d’escriure.
L’indispensable escriptor barceloní, Enrique Vila-Matas s’inspira en el personatge de Herman Melville i explora a Bartleby y compañia, els Bartlebys de la literatura; aquells escriptors que per una o altra raó renuncien a seguir escrivint. Serveixi aquesta entrada per a descobrir el particular univers de Vila-Matas per qui encara no l’hagi llegit. Per qui no ho hagi fet, rellegir Vila-Matas sempre permet descobrir noves coses….encara que podeu preferir no fer-ho!
Llibertat, pensament lliure, acció i memòria col·lectiva: En Dani un bon amic meu, em va fer descobrir a Ray Bradbury – i darrera d’ell un extens catàleg d’autors i autores del gènere fantàstic i de terror- en un dia que estàvem comentant la nostra iniciació des de l’escola a la literatura. Si jo em vaig haver d’iniciar en la lectura a partir de Tirant Lo Blanc o la Celestina, ell ho feia, a l’Uruguay en els anys previs a dictadura, llegint a Bradbury!!. Per un jove, la diferència és notable.
Al bookcamping he trobat Fahrenheit 451, novel·la que Truffaut va dur al cine, i que relata una societat en la que estan prohibits els llibres i els cremen. La gent s’organitza per a memoritzar aquests llibres abans de que siguin llançats a la foguera, per a transmetre’ls oralment mentre esperen que les coses canviïn per a poder poder imprimir-los de nou…..ara això ja ho faria Internet per nosaltres!
Rebel·lia: Cossimo Piovasco, com Bartleby un altre exponent del NO decideix, un dia quan tenia 12 anys, pujar a dalt d’un arbre. Fins ara com qualsevol altre xaval d’aquesta edat, si té un arbre escalable a prop. El que fa especial a Cossimo es que aquell mateix dia decideix no baixar mai més dels arbres, i des d’aquesta posició veu passar la vida i participa dels importants esdeveniments que li toquen viure. La seva actitud pot tenir moltes lectures; a mi m’atrau aquesta rebel·lia, que l’expressa de forma contundent però que no el deslliga completament d’aquella realitat que la provoca, i des del seu nou punt de vista l’observa i participa per canviar-la.
Aquesta història la llegireu a Italo Calvino – El Barón Rampante (costa trobar aquest enllaç a #Bookcamping)
Per acabar faig dues propostes de llibres que no he llegit, però que algún dia llegiré, ja que les referències em venen de gent que sempre fan excel·lents recomanacions:
Torno a Vila-Matas per proposar la lectura de "Jerome David Salinger, un nombre imprescindible en cualquier aproximación a la historia del arte del No" Autor que a partir del seu 4art llibre escrit l’any 1963 decideix no escriure res més, mantenint-se en "un riguroso silencio que ha venido acompañado, además, de una legendaria obsesión por preservar su vida privada" (Vila-Matas a Bartleby y Compañia). Només per això crec que val la pena llegir-lo.
Hi ha persones que tenen una especial capacitat per a seleccionar bons textos i extreure idees i cites de les lectures que fan. El meu amic Guillermo és un d’aquests. Un valor segur en les recomancions, mai falla. Així que comparteixo amb vosaltres la darrera proposta de lectura que m’ha fet.
El Guille em recomana una lectura breu i suggerent: En defensa de la intolerancia – Salvoj Zizek, però encara no hi hes a #bookcamping. Allà hi trobareu The obscenity of human rights: Violence as symptom – Salvoj Zizek (en anglès)
Ah, i si teniu gent jove (d’edat) i necessiteu tranquil tat lectora, segur que s’entetindran amb Los cretinos – Roald Dahl o qualsevol altre conte del autor (també es troben pel·lícules)
Ah, i si teniu gent jove (d’edat) i necessiteu tranquil tat lectora, segur que s’entetindran amb Los cretinos – Roald Dahl o qualsevol altre conte del autor (també es troben pel·lícules)
Bon estiu i bones lectures
Xavi Capdevila, explorador de la xarxa i humil contribuïdor als canvis per anar a millor
@astrolabi