L’emergència dels refugiats sirians

  • Categoria de l'entrada:desdelamina

A les darreres setmanes, la situació dramàtica de les persones desplaçades pel conflicte armat sirià, ha esdevingut un tema de màxima atenció per part de la societat civil.

La seva presència mediàtica, exaltada per la cruesa de les imatges que ens arriben d’aquesta fugida de l’horror, juntament amb la precarietat de les seves condicions de vida i la lentitud de les decisions polítiques, han fet que la ciutadania doni un pas endavant per exigir als seus governs propostes concretes que donin resposta a una de les majors crisis humanitàries del nostre temps.

 

A Xarxanet, portal de l'associacionisme i el voluntariat de Catalunya, ha realizat una serie d’articles que poden servir per emmarcar aquesta crisi, la seva realitat i el paper que juguen la ciutadania i de les administracions.

> ''Diuen que estem davant la primera migració digital de la història''

> Refugiats a Europa, milers d'històries amb un final incert

> La Coordinadora d'ONGD demana l'adopció de mesures immediates sobre la crisi dels refugiats

> #refugeeswelcome campanyes ciutadanes de suport a les persones refugiades

 

 

Xarxa de Municipis Acollidors

Davant d’aquesta urgència humanitària, iniciatives com Stop Mare Mortum van llençar la proposta de la creació de una xarxa de municipis acollidors.

Aquesta xarxa inclouria els municipis, que més enllà dels gestos i declaracions, es comprometessin a:

  • Facilitar l'empadronament de totes les persones que declarin viure al municipi i conseqüentment garantir-ne l'accés als serveis bàsics.

  • Elaborar, en el cas que no n'hi hagi, o revisar/actualitzar els plans d'acollida municipals (o comarcals) per a incorporar-hi l'asil.

  • Donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l'acollida i el servei a les persones sol·licitants d'asil.

  • Definir quin suport (servei i infraestructura) pot oferir el municipi per acollir les persones sol·licitants.

  • Treballar en la sensibilització de la població del municipi sobre la realitat de les persones refugiades i la dinamització de la xarxa local solidària.

  • Endegar i garantir polítiques municipals de cooperació per al desenvolupament amb vocació transformadora.

Aquesta proposta està redactada com una moció a presentar als plens dels ajuntaments per la seva aprobació. La moció també fa instàncies al govern de la Generalitat de Catalunya i al Govern Espanyol.

La proposta de Stop Mare Mortum és que qualsevol ciutadà pugui (via registre presencial o per correu electrònic) demanar als regidors del seu ajuntament l’aprovació de la moció.

> Moció per descarregar en català (PDF)

> Moció per descarregar en castellà (PDF)

 

Per informar-se sobre com millorar les nostres capacitats d’acollida i poder informar-se de qui pot de acollir-se als diferents programes i serveis de protecció oficial recomanen la web de la Xarxa  ASIL.cat

Aquesta xarxa també fa referència a l’Agencia de la ONU per els Refugiats (ACNUR) que té en marxa una campanya de recollida de fons per l’emergència dels refugiats sirians.

 

 

Propostes a Sant Adrià

L’Ajuntament de Sant Adrià ha posat en marxa una adreça de correu electrònic per canalitzar les propostes ciutadanes: refugiats@sant-adria.net

A més, l’Ajuntament té previst convocar el Consell de Solidaritat la segona quinzena d’octubre per impulsar, d’una banda, un acte informatiu, adreçat a la població, sobre la situació dels refugiats, i, d’altra banda, una activitat de caire més lúdic per recaptar fons i material per pal·liar les necessitats dels refugiats.

 

Les fotos que acompanyen l'article estan realitzades per Fotomovimiento.org i formen part del seu àlbum Europa Fortaleza.