Les Cartografies Sensibles al Seminari Belearning

Opening, sharing, transferring and transforming into participatory learning. Així es defineix la metodologia Belearning, un entorn per al coneixement expandit.
 
I sembla que això fem a desdelamina.net. I ens conviden a explicar-ho

 
BeLearning es defineix com a una metodologia per a processos d’aprenentatge oberts, dissenyats per aprendre, compartir, transferir i gaudir del coneixement. Utilitza les noves tecnologies a partir d’una formació mixta que combina reunions, treball i recerca utilizant espais virtuals, eines digitals i plataformes on-line en combinació amb eines tradicionals.
 
I com que sembla que el que fem a desdelamina.net té a veure amb aquestes coses, el dimecres 29 d’octubre varem presentar les nostres Cartografies Sensibles, convidats per Trànsit Projectes,  al Seminari d’Explotació de Resultats del projecte europeu BeLearning: Processos d'Aprenentatge Obert.
 
“Tallerizar la cultura o la educación implica sospechar de todos los intentos de descomponer la vida del aula en tramos, niveles, objetivos, pruebas y calificaciones. También supone discutir la división por disciplinas, áreas, asignaturas o saberes. Y, desde luego, contrabandear esas fronteras que quieren separar lo formal de lo informal, lo académico de lo urbano, lo objetivo de lo político, lo tecnológico de lo artesanal y lo cultural de lo científico.  Ningún estudio creíble que se haya acercado lo suficiente a estas divisorias ha dejado de explicarnos las muchas formas de atravesarlas, especialmente por todas las gentes que son sus vecinos y las padecen. Tallerizar la educación, entonces, implica apostar por otros modos de hacer que minimizan la distancia entre el que enseña y el que aprende, entre lo que llamamos saber y lo que entendemos por hacer, entre ser original y un buen DJ, entre producir y compartir, entre argumentar y visualizar”
 
Per començar, aquest text que acabeu de llegir que proposaren Oscar M Ciuró i Juan Pedragosa i que forma part de l’article “De la taylorización a la tallerización de la cultura”. Amb només temps de llegir el titol, aquest ja va ser marc suficient per aterrar tot el que vindria després
 
Obría la sessió Paco Gonzalez de radarQnet, arquitecte i simpatitzant del nostre projecte des de que ens varem conèixer al Ciutat Beta, que sempre mira amb bons ulls allò que proposa desdelamina.net. Presentà diferents experiències de processos d’aprenentatge en obert, amb propostes com la 10ena edició del Festival Zemos 98 “Regreso al futuro” o #ideacamp, un encontre per a redifinir els espais públics des de la cultura i el procomú o #createdestruct (destrucció creativa), un trobada d’iniciatives d’innovació social.
 
Un taller a . Els plafons mòbils proposen la interacció entre els participants  – Foto @platoniq
 
Continuem nosaltres amb les Cartografies Sensibles, que participen al Belearning per la seva condició de ser una estratègia d’intervenció que és urbana, educativa i participativa.  Del que es recollia de la nostra intervenció ens va agradar aquesta piulada:
 

 
i ens va deixar sense capacitat de resposta inmediata aquesta altra:
 

però ja hi hem pensat.
 
Després, Ramón Espelt ens va remarcar la importància de la desinstitucionalització de l’ensenyament, destacant la força de les propostes extracurriculars que diferents col·lectius estan introduïnt a l’ambit escolar. En podriem prendre nota per fer-ne la nostra remescla i adaptació al barri. 
 
Ramón Espelt forma part de l’equip responsable de l’àrea d’educació del Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (@cccbeducació). Molt interessant la seva plataforma http://www.cccbeducacio.org/, una xarxa de propostes i continguts educatius oberta a la participació d’escoles, centres culturals, institucions, col·lectius, creadors……..una proposta multidisciplinar oberta a tothom. A explorar!
 
 
Previ al debat final intervingué Lluís Sabadell, del col·lectiu i plataforma Cocreable, una proposta que explora i practica formes de creació col·lectiva (co-creació) per cercar elements d’innovació en qualsevol entorn, des de empreses, a escoles, barris i ciutats.
 
Ens presentà la plataforma de co-creació col·lectiva http://www.cocreable.cc/ (que encara està en fase beta) on es convida a llençar reptes per a que siguin resolts de forma col·lectiva . Ens exposà dos cassos concrets.
 
El #Cacharraton un esdeveniment de disseny i creació col·lectiva per a trobar solucions de mobilitat per a persones amb diversitat funcional 
 
I un que ens va cridar especialment l’atenció. El , el procés de cocreació del pati de l'Escola Castellum de Sant Julia de Ramis (Girona) en el que han participat els infants, l'equip docent i les famílies de l'escola amb el resultat i procés que recull aquest vídeo
 

 
Com diuen la gent de CoCreable, aquest és un procés de co-creació que consta de quatre fases: conèixer, co-crear, construir i celebrar. I cert, sense conèixer, escoltar i aprendre l'altre no podem construïr res plegats. I celebrar la troballa esdevé imprescindible
 
Si això us ha donat alguna idea, en LLuis Sabadell ha editat la “Guia Pràctica per a Cocrear a l’escola” manual que serveix per a el procés en altres patis i per adaptar-ne les idees a altres espais urbans que necessiten un arranjament.