Les Cartografies Sensibles ja tenen el seu propi espai a la xarxa

L'1 de juny del 2013 arrencaven les nostres passejades col·lectives pel barri. Unes derives que ens han permès construir mapes sobre la seva història, les anècdotques que la protagonitzen, la gent que l'habita o allò que se'n parla més enllà de les seves fronteres invisibles. Després de quatre anys de recorregut, les Cartografies Sensibles estrenen un bloc a la xarxa.

 

       

 

Les Cartografies Sensibles van sorgir amb la idea de construir un mapa sobre el nostre barri, entre tots i totes, entorn a un tema concret i utilitzant les noves tecnologies per plasmar-ne les conclusions.

La primera d'aquestes descobertes es va realitzar durant el mes de juny del 2013 i va consistir en un passeig – taller per a geolocalitzar els punts sensibles del territori.

Uns mesos més tard, ja en el 2014, la segona de les Cartografies Sensibles va aconseguir relacionar l'autobús 43 amb la Biblioteca Font de La Mina, el Bar de Diego i el centre cultural Euskal Etxea.

El desè aniversari del projecte desdelamina es va tancar amb una nova radiografia del barri. En el tercer mapa col·lectiu, dut a terme durant l'octubre del 2014, ens van acompanyar algunes de les persones que han contribuït a construir La Mina que coneixem. Paco Marín, Josep Maria Monferrer, Sebastià Jornet, Francesc Magrinyà, Violeta Quiroga i veïns i veïnes del barri van sumar-se a la passejada per aportar discursos i obrir debats sobre la història i la realitat del barri.

L'èxit de les Cartografies Sensibles va arribar més enllà del territori. Trànsit Projectes ens va convidar a presentar aquesta activitat al Seminari d'Explotació de Resultats del projecte europeu BeLearning: processos d'aprenentatge obert.

Aquest ressó va potenciar l'impuls del projecte. Tant és així que les Cartografies Sensibles van ser guardonades en els Premis Ateneus al Foment de la Participació l'any 2014. I el reconeixement ens va empényer a realitzar-ne una nova edició, el 6 de juny del 2015, coincidint amb la 24a Setmana Cultural del barri. En aquesta ocasió, el Pla de Transformació i els seus efectes i mancances van ser el tema puntal.

 

       

 

Els mitjans de comunicació es van posar a l'epicentre d'una Cartografia dedicada a la imatge pública del barri. Cont@amina va comptar amb la participació de periodistes i veïns i veïnes i va permetre intercanviar opinions, relats i mirades vers la comunitat de La Mina.

La darrera de les Cartografies Sensibles va celebrar-se el mes de juliol del 2016. En aquesta ocasió, el punt central de la passejada col·lectiva va ser l’obra “Record d’un malson” de Joan Brossa, un antihomenatge a l’alcalde franquista sota el mandat del qual es va començar a construir La Mina, Josep Maria Porcioles.

Però les Cartografies Sensibles han anat més enllà. I d'elles, van sorgir també dos mapejos col·lectius: Cartografia amb C majúscula i una descoberta amb els i les alumnes de l'Institut Salesians Sarrià. Dues activitats que, des de l'observació i amb només un mapa i icones, van ajudar a conèixer urbanísticament La Mina i a extreure'n conclusions de manera compartida.