Les nenes i les TIC, al barri de La Mina

  • Categoria de l'entrada:Educació

El quart dijous d’abril de cada any se celebra el Dia Internacional de les Nenes en les TIC. Aquesta jornada, que enguany té lloc el 28 d’abril, va néixer per combatre la bretxa digital de gènere que afecta les tecnologies de la informació i la comunicació. Encara en ple segle XXI, hi ha nombrosos entrebancs per a les dones que volen emprendre una carrera en l’àmbit de la Ciència, la Tecnologia, l’Enginyeria i les Matemàtiques.

Un dels objectius de la visibilització del Dia Internacional de les Nenes i les TIC és abordar l’escletxa digital. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) de l’any 2020, quasi un 30% de les llars amb ingressos inferiors a 1.600 € nets no disposava d’un ordinador. La xifra augmentava al 42% en les llars amb ingressos inferiors als 900 €. Pel que fa a competències digitals, un 30% de famílies amb fills no sabien utilitzar un processador de text, i més d’un 40% no sabien com funcionava un full de càlcul, segons dades de l’IDESCAT del mateix any. 

El barri, contra la bretxa digital

Des del barri de La Mina, hi ha estratègies per abordar l’escletxa digital i apropar les TIC a la població, i més concretament, a les dones i les nenes. Un exemple és la presència de la Xarxa Òmnia al territori, que compta amb 111 Punts Òmnia distribuits arreu de Catalunya, dos dels quals es troben a La Mina, ubicats a la Salesians La Mina i al Centre Cultural Gitano.

En aquests espais, es despleguen eines, recursos i coneixements per a que les TIC no només deixin de ser part del problema sinó que esdevinguin part de la solució cap a un horitzó on la presència de dones STEM sigui la norma, no l’exepció.

Altres entitats i projectes del barri també tenen present aquest repte. És el cas del Casal dels Infants, que durant el 2021 va distribuir 176 portàtils que esdevenen un gran suport en els diferents serveis i centres socioeducatius, entre els qual el centre ubicat al barri de La Mina.

L’exemple de l’Aya, una jove en el món de la robòtica educativa

L’Aya Jout és usuària de l’Aula d’Estudi a Salesians La Mina i participa del grup de Robòtica Educativa de la mateixa entitat junt amb tres nois. Enguany el grup va participar de nou en la competició de robòtica que la Universitat Politècnica de Catalunya va organitzar al mes de febrer utilitzant els kits de robòtica de la VEX, al seu Campus de Besòs al barri de La Mina.

En motiu del dia internacional de les noies i les TIC, li hem volgut preguntar com va anar aquella experiència i ens comenta que el dia li va passar molt ràpid i que s’ho va passar molt bé. Li va agradar haver de participar en moltes partides, així que no ha va haver temps per avorrir-se.

També ens diu que no li fa res ser la única noia del grup i, amb un punt de provocació, li preguntem si un grup amb més noies tindria avantatges davant d’un que en tingués menys. Ella, però, no es deixa enredar i de seguida ens diu que això no té cap importància i que el gènere no determina el nivell dels participants a la competició de robòtica. Tot i això, sí que li faria gràcia que al grup de Salesians La Mina hi hagués alguna noia més, i anima a aquelles que els interessi a que ho provin.

La seva relació amb les TIC, a banda de la robòtica, és bona i quotidiana. Ens explica que a l’institut utilitzen eines al núvol per treballar i que hi està molt acostumada. També comenta que li agrada editar fotografies i vídeos al mòbil. Així, quan passejant veu quelcom que li crida l’atenció, ho capta amb la càmera per després editar les imatges fins que queden com a ella li agraden.

Alguns recursos per treballar les TIC amb les nenes i les dones

Finalment, volem tancar aquest article, compartint-vos un recull de recursos per treballar l’interès i l’apoderament de les nenes a les TIC:

– 5 recursos per a empoderar les nenes a les TIC, de Xarxanet

Campanya de la Xarxa Òmnia per motivar a les joves a escollir carreres universitàries tecnològiques

Exemple del Punt Òmnia Sant Llorenç per empoderar lesdones a les TIC