L’obesitat infantil com a repte comunitari

  • Categoria de l'entrada:Societat

Fa unes setmanes, us informàvem a través del diagnòstic de salut del barri elaborat pel CAP La Mina que l’obesitat infantil era un dels problemes que més preocupaven al veïnatge i al col·lectiu de professionals. També els mitjans de comunicació es feien ressò de la qüestió amb notícies que anaven poc més enllà d’un titular preocupant.

“El barri de La Mina té 10 cops més nens amb obesitat que Sarrià”, “Pla per frenar l’obesitat infantil i reduir-ne la bretxa social” o “Dietistes als CAP per reduir l’obesitat infantil: un pla pilot a La Mina, on un 24% dels nens tenen sobrepès” eren algunes de les frases que feien saltar l’alarma.

Però què hi ha darrere d’aquestes dades? Quin context dóna sentit a aquestes xifres? I com s’està treballant per pal·liar-les? Per donar resposta a aquests interrogants, hem parlat amb les professionals del CAP La Mina.

Imatge d’una consulta a l’antic edifici del CAP La Mina

Els factors socials i econòmics del sobrepès

Amb un 24%, el barri de La Mina assoleix la taxa d’obesitat infantil més alta de Catalunya. En realitat, es tracta d’una dada que s’ha disparat a nivell mundial durant la darrera dècada. Però és cert que aquesta problemàtica de salut afecta de manera més directe a determinats contextos.

Des del CAP La Mina, ens expliquen que l’obesitat està molt relacionada amb els factors socials i econòmics, sent els barris amb menor renda els que es troben més exposats a aquesta realitat. “En part, això és degut a que els aliments menys sans poden ser més barats i accessibles, i estan dissenyats per ser més atractius per infants i joves”, incideix l’equip de professionals del centre.

També les circumstàncies laborals o de vida hi tenen a veure, condicionant les possibilitats de comprar productes frescos, de cuinar, de dedicar temps per fer activitat física o de dormir les hores necessàries. 

I “al barri de La Mina concorren totes aquestes circumstàncies”, ens expliquen des del CAP.

Les conseqüències de l’obesitat infantil

Més enllà de la percepció física, l’obesitat infantil pot desencadenar greus derivades en la salut. Des del CAP exposen que “molts dels infants amb obesitat pateixen síndrome metabòlica: un grup de factors de risc que inclouen resistència a la insulina, displèmia, hipertensió arterial… tots ells, predictors de malaltia cardiovascular i diabetis tipus 2 a l’edat adulta.”

Una malaltia que també pot afectar a la salut mental dels nens i nenes, potenciant la baixa autoestima, l’estigmatització social, l’aïllament social, el baix rendiment acadèmic o augmentant les possibilitats de patir bullying.

El Model de Prevenció i Atenció a l’Obesitat Infantil

Per treballar sobre la qüestió, des del CAP La Mina s’ha començat a implementar un pla que té en compte tant els aspectes individuals com de l’entorn. “S’actua sobre l’alimentació, l’activitat física, el sedentarisme, les hores de son i aspectes conductuals dels infants i joves amb sobrepès i obesitat”, expliquen des del centre.

Per a fer-ho, el paper de les infermeres i pediatres és fonamental. Durant tot el procés, comptaran amb el suport de professionals especialitzats en els àmbits de la psicologia, la dietètica i la nutrició i l’activitat física.

L’obesitat infantil: un repte comunitari

Des del CAP La Mina saben que aquesta ha de ser, en realitat, una intervenció comunitària: “Escoles, Casal Cívic, biblioteca, equipaments esportius, entitats… totes hi juguen un paper clau”. 

Per això, la implantació del Model es farà des del inici amb el teixit associatiu i els serveis del territori: “Considerem que és un treball conjunt i tots els professionals que treballem al barri som una peça imprescindible per garantir l’èxit del programa. En aquests moments, hem fet una convocatòria per convidar als diferents professionals a participar d’una jornada sobre el Model de Prevenció i Atenció a l’Obesitat Infantil”.