Manifest del 11 de setembre

Aquest any i dins de l'acte institucional de la diada de Catalunya a Sant Adrià, en Josep Mª Monferrer ha sigut l'encarregat de realitzar el parlament.

En Josep Maria, actual president de l'Arxiu Històric del barri, fa una crida a reflexionar com la crisi actual torna a posar en perill la identitat com a poble i els drets com a ciutadans.

El manifest acaba amb una crida a recuperar la ciutadania activa i la col·laboració des de la base.

 diada2012.jpg

El manifest d'aquest any, encarregat a Josep Maria Monferrer, comença amb un breu repàs dels origens de la cel·lebració del 11 de setembre i del seu significat: "[…] Ara fa 298, després de divuit mesos de setge, la ciutat de Barcelona va caure en mans de les tropes castellanes i borbòniques, posant fi a l’anomenada Guerra de Successió. […] No celebrem una derrota, sinó el fet que si els pobles ho volen realment,ni les pitjors derrotes, poden acabar amb la seva voluntat de ser. […] Al 1714 gairebé tothom donava per morta la identitat catalana, igual que la seva llengua i les seves organitzacions socials. Va ser el poble i la seva voluntat de ser, la que va acabar mantenint i recuperant la seva llengua i la seva identitat. […] Gràcies a això, 150 anys més tard, va poder aparèixer per tota Catalunya un nou moviment social, conegut com la Renaixença Catalana.[…]"

I desprès relaciona aquella crisi amb l'actual: "[…] la crisi actual que torna a posar en perill la nostra identitat com a poble i els nostres drets com a ciutadans […] Estem davant d’una estafa i una traïció a la gent, que està posant en perill la nostra identitat com a poble, però també el nostre estat del benestar. Es carreguen la educació, la sanitat i les polítiques socials, que són drets nostres,per fer més rics a banquers, especuladors i d’altres vividors que no paren d’engrandir la seva riquesa.[…]"

A continuació, en Josep Maria ens presenta, al seu parer, les dues actituds més importants per superar aquests moments: somniem les nostres utopies i reiventem el món; i però toquen de peus a terra i lluitem pel nostres món concret.

Per acabar, Monferrer fa una crida a recuperar la ciutadania activa dels barris de Sant Adrià i reorganitzar des de la base, una xarxa de col·laboració entre els barris. 

Podem gaudir d'una gravació de la lectura del manifest (a partir del minut 2)  gràcies a Diari de Sant Adrià i llegir el manifest sencer en aquest document PDF

La foto que acompanya aquest article esta realitzada per Josep Mª Rosell i publicada al seu flickr.