Mapa Sensible :: Truquem a la porta

La Pili i la Trini, carpeta en mà, es troben al carrer Mart per anar a treballar. Es saluden, revisen el llistat de veïnes que avui visitaran i comencen a caminar. Es dirigeixen cap al carrer Llevant. Mentre avancen, xerren i es posen al dia. Són família i la complicitat es sent. Totes dues llueixen una armilla i una identificació: formen part de l’equip promotor del ‘Truquem a la porta’, un projecte que coordina la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i que promou el Consorci del barri de La Mina.

Des del desdelamina.net, hem volgut conèixer a la Pili i la Trini, una de les parelles que treballen al Truquem a la porta. L’Ester Targa, la seva coordinadora, també ens acompanya. Ens expliquen que aquesta iniciativa es va iniciar en el mes de maig del 2022 amb la intenció d’escoltar, acompanyar i informar al veïnatge dels recursos i serveis del territori.

L’equip al complet el formen sis veïns i veïnes del barri, que reben el nom de “promotors socials”. Tenen un llistat de visites i van casa per casa per xerrar amb el veïnatge: “Jo tinc els pisos de l’u al cinc, que són els més baixets”, ens comenta la Trini, que té 67 anys i s’estima més no pujar tantes escales.

La Trini, de fet, viu al barri des del 1974. Aquesta trajectòria era un fet rellevant a l’hora de seleccionar-la perquè formés part del projecte: “Molta gent del barri em coneix i això fa que sigui més fàcil que m’escoltin quan pico a la porta i m’obren.” Aquest és un aspecte clau perquè la intervenció vagi el millor possible. Trobar una cara coneguda a l’altra banda del replà genera confiança i fa més fàcil la trobada.

L’Ester ens informa que des del 2022 hi ha hagut un 80% d’apertures. Van començar fent visites a l’edifici Saturn. Van anar avançant pel mapa, deixant de banda Venus perquè l’oficina tècnica ja hi estava treballant. I després de passar per Mart, ara es troben recorrent Llevant.

Ens ensenyen el formulari que han d’omplir amb l’ajuda del veí o veïna amb què es troben: pregunten per la seva imatge sobre el barri, el grau de coneixement dels recursos, les seves necessitats… El promig de temps de les visites varia en funció de cada circumstància: “Normalment, estem uns 30 minuts, però a vegades ens podem allargar més. Sobretot, si ens trobem amb una persona gran en situació de solitud”, ens comenta la Pili.

La jornada de la Pili i la Trini és de 33 hores mensuals. Ens comenten que en aquesta dedicació un dels objectius és informar dels recursos del barri. Per fer-ho, van haver de formar-se prèviament per conèixer els serveis i projectes del territori: “Jo fa 20 anys que visc a La Mina i hi havia moltes coses que no coneixia fins que vaig començar al projecte; com per exemple, el desdelamina.net, el vostre Punt Òmnia o el Punt Òmnia del Centre Cultural Gitano”, ens confessa la Pili. D’aquesta manera, quan detecten que una persona pot necessitar d’un recurs, la deriven perquè en faci ús.

D’altra banda, el Truquem a la porta també és una iniciativa de sensibilització sobre temes que són importants pel barri, com la cura de l’entorn, la responsabilitat col·lectiva i la participació. I alhora és un espai per recollir demandes i traslladar-les a les administracions. “Els veïns i les veïnes del carrer Mart es queixaven perquè els contenidors d’escombraries estaven lluny, a la rambla de La Mina, i això feia que gran part de les deixalles es quedessin als túnels que fan de passadís entre l’edifici, perquè la gent no arribava a l’altra banda a llençar-les. Després de compartir-ho amb l’Ajuntament en una reunió amb la Filo Cañete, l’alcaldessa, els van moure i ara estan més a prop”, apunta la Trini.

L’Ester, la Pili i la Trini, juntament amb la resta de l’equip, es reuneixen cada 15 dies per compartir aquestes demandes i la informació que s’ha anat recopilant. I en aquests espais, estan dibuixant també el futur del projecte. Truquem a la porta vol aprofundir més en la difusió i promoció de bones pràctiques i hàbits saludables per a l’entorn i la comunitat, com és el cas del reciclatge o la sostenibilitat, fins i tot en ocasions instal·lant a peu de carrer espais informatius i de sensibilització.

El servei, de moment, sembla que tindrà continuïtat, així que cal no desaprofitar l’ocasió que ofereix com a canal que és de comunicació bidireccional entre l’administració i les veïnes del barri. I és que no sempre existeix la possibilitat d’expressar de forma tan directa el que ens agrada o allò que creiem que cal millorar del nostre entorn. Així que probablement sigui una molt bona idea seguir obrint la porta a aquestes veïnes del La Mina que ens venen a preguntar, però també a escoltar allò que tinguem a dir sobre el barri.


Des del desdelamina.net, estarem el cas de les novetats d’aquesta iniciativa. Com ja sabeu, aquest article forma part del recull de Mapes Sensibles que hem realitzat, on fem un retrat viu i viscut de les entitats de La Mina, posant el focus en els elements singulars i humans de les propostes del territori.