Conèixer urbanísticament la rambla de La Mina i els seus voltants i comparar-ho amb el carrer Major de Sarrià és el treball que els estudiants de segon de batxillerat social de l’Institut Salesians de Sarrià tenen entre mans. Per fer-ho, des de la Plataforma d’Educació Social La Mina els han organitzat, per segon any consecutiu, una activitat de mapeig col·lectiu per aprendre a conèixer de forma col·laborativa l’espai urbà i les seves implicacions socials.
L’activitat comença als porxos de la biblioteca. Un dinamitzador del desdelamina.net els explica què faran: en grups de quatre o cinc, tindran un mapa mut de la rambla i un llibret explicatiu. El llibret llista els punts, els descriu i en proposa preguntes de reflexió. El mapa inclou tot els punts, però com s’ha dit, és mut, el que vol dir que cal descobrir què és cada una de les localitzacions.
A continuació, els grups es dirigeixen a la rambla i van resseguint els punts. Tots anoten les seves reflexions, alguns grups fins i tot fan preguntes a les persones que passegen per la rambla. Passada una hora, l’alumnat es reuneix al mig de la rambla, on hi ha una zona àmplia de sol que permet superar el fred intens amb què ens ha despertat avui el dia.
La posada en comú comença amb l’explicació del mapa gegant que els dinamitzadors han penjat a la marquesina de la parada del tramvia. Aquest mapa inclou les aportacions de mapejos col·lectius anteriors, i es va ampliant a mesura que els grups van expressant les seves troballes i comentaris. “Prejudicis”, “més comerços per tenir més vida” o “les fonts segueixen sense funcionar” són algunes de les aportacions fetes. Després d’una estona de debat, la sessió es dóna per acabada, i l’alumnat torna cap a casa amb el coneixement d’una nova realitat urbana. Que diferent que és el carrer Major de Sarrià, no?